‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Prima fermă de păsări din Moldova administrată cu telefonul mobil

FOTO. Prima fermă de păsări din Moldova administrată cu telefonul mobil

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermele avicole pot fi mecanizate şi automatizate. Un tânăr de la noi este unul dintre primii care și-a dezvoltat o afacere profitabilă, dar și modernă pe care o administrează direct de pe telefonul său mobil.

Chiar dacă se pare că este o istorie mai mult din țări dezvoltate, totuși Dumitru Gavriliță a demonstrat că se poate și în Republica Moldova. Originar din satul Sadova, raionul Călărași a pus pe roate o fermă de creștere a păsărilor pentru carne, dotată cu un sistem modern care calculează şi reglează cantitatea zilnică de mâncare şi apă, umiditatea aerului şi temperatura din interiorul halelor.

Totul a pornit de la faptul că încă din copilărie își petrecea timpul îngrijind de păsările pe care le creșteau părinții săi gestionând o fermă de pui.

‹ adv ›

„Fiind de mic antrenat în munca ce ține de creșterea păsărilor am deprins fiecare moment care trebuie realizat pentru a avea succes. Astfel, m-am îndrăgostit de această muncă și am decis să lansez o afacere anume în acest sector. Nu am studii în domeniul agricol, am urmat doar anumite cursuri de perfecționare. Am studiat specialitatea Business și administrare la Academia de Studii Economice. Deși, sunt de părerea că, practica bate gramatica, totuși cred că avem o lipsă de instituții care să ofere instruiri anume pe acest domeniu”.

Ferma de păsări a tânărului este amplasată în satul Petrești, raionul Ungheni, dar distanța dintre cele două raioane nu reprezintă un impediment pentru a dezvolta afacerea, dar și pentru a gestiona munca din fermă.

„Locuiesc în satul Sadova din raionul Călărași la distanță de 80 de km de la fermă, dar datorită sistemului pe care l-am instalat vizualizez tot ce se întâmplă în fermă. Toate investițiile care au fost făcute au fost orientate spre noua fermă, care este dotată cu tehnologii de ultimă generație. Pot să gestionez de la distanță orice proces care se defășoară. De fapt, este prima fermă de păsări de la noi din țară care dispune de un asemenea sistem”.

‹ adv ›

Părinții lui Dumitru Gavriliță se ocupă cu acest business de mai bine de 20 de ani, dar tânărul a progresat mult și deja ferma sa este cu mult mai avansată.

„Eu pot să verific pornind de la temperatură, umiditate, cantitatea de hrană, lumină de pe telefonul mobil sau de pe orice alt dispozitiv conectat la internet. Acest sistem îmi permite să cresc păsări pe tot parcursul anului, apoi le comercializez atât în magazinele și supermarketurile din Chișinău, Călărași, Ungheni, cât și din alte raioane ale țării. Ambele ferme lucrează împreună, dar la ferma din Ungheni nu dispun de abator și respectiv, păsările sunt crescute la Ungheni și apoi sunt transportate la abatorul din Călărași”.

Ferma de la Ungheni este compusă din trei hale de creștere unde 2 hale au capacitatea de 14 mii de pui și una de 10 mii de pui. În total, ferma are o capacitate de producere de circa 200 de mii de capate.

‹ adv ›

„Un alt avantaj al aparatajului performant este faptul că, dispune și de utilaje pentru a produce hrana pentru păsări, care la fel este conectat cu halele unde cresc puii, respectiv automatizat aceasta este transportată. Doar la preparare este nevoie de o persoană. Până nu demult eram chair eu cel care mă ocupam de aceasta, dar acum am angajat o persoană”.

În total, are 5 angajați care lucrează oficial la fermă. De mai multe persoane nici nu este nevoie, ne-a spus Dumitru.

„Am apelat la mai mulți creditori, dar cele mai avantajoase condiții au fost la UCIP IFAD . În primul rând, pentru că a fost porțiunea de grant de circa 40%, totodată am avut posibilitatea să depunem dosarul și pentru subvenționare, respectiv jumătate din suma creditului de 700 de mii a fost subvenționată. Finanțele pe care le-am obținut de la UCIP IFAD ne-au ajutat să facem un pas mare înainte. Astfel, am avut posibilitatea să investim în dezvoltarea afacerii. Creditul pe care l-am accesat de la UCIP IFAD m-a ajutat să reconstruiesc cele 2 hale funcționale, după care am mai accesat și alte surse pentru a face funcționale toate cele 3 hale. Nu a fost foarte complicat de a pregăti pachetul de acte necesar pentru dosar, a fost destul ușor, mai mult ca atât, am fost susținut de specialiștii de la UCIP IFAD. Dacă nu am fi beneficiat de acest credit cred că ne-am fi descurcat cu mult mai greu”.

A fost susținut și ajutat foarte mult de părinți. Atunci când a procurat ferma, aceasta era într-o stare jalnică. Respectiv, au fost necesare investiții majore pentru a o reconstrui și a o moderniza.

„Desigur că, am apelat și la alte instituții financiare pentru că ferma era într-o stare deplorabilă, respectiv au fost necesare multe investiții. Dacă vom fi susținuți, inclusiv de către stat, sper că în vreo 6-7 ani să reușesc să-mi restitui investițiile”.

Domeniul de creștere a păsărilor este unul destul de interesant, ne-a spus Dumitru, dar fără cunoștințe și ajutor nu se poate reuși.

„Eu cunoșteam mai multe momente despre acest business pentru că părinții aveau experiență. Dar nu este deloc ușor, cei care încearcă și se confruntă cu mai multe provocări înțeleg că nu este simplu”.

Dumitru Gavriliță este optimist și crede că afacere în care a investit foarte mult îi va oferi și rezultate pe măsură. De altfel, orice activitate implică riscuri și investiții care gestionate corect aduc profit.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›