‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 martie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrima plantație de hamei din Moldova - afacerea lui Viorel Scorpan din Florești

Prima plantație de hamei din Moldova – afacerea lui Viorel Scorpan din Florești

‹ adv ›
‹ adv ›

Prima plantație de hamei din Moldova este înființată în raionul Florești și urmează a fi parte a unui proiect special. Viorel Scorpan, proprietarul acesteia, susține că planifică să testeze mai multe soiuri de hamei în condițiile țării noastre, iar recolta pe care o va obține ulterior urmează să fie utilizată în scopul producerii berii.

„Pe lângă faptul că suntem implicați în agricultură, am lansat un start-up în Republica Moldova. Suntem pe ultima sută de metri, iar în curând va fi lansat produsul finit pe piață. Dorim să avem toate cele necesare pentru a realiza un ciclu închis de producere, astfel am decis să plantăm hamei. De fapt, este un experiment în cadrul căruia vom testa mai multe soiuri și determina care din ele sunt pretabile pentru a fi cultivate în condițiile țării. Dorim să producem bere de calitate din materie primă autohtonă”, a menționat pentru Agrobiznes Viorel Scorpan.

Potrivit acestuia, au fost plantate 17 soiuri de hamei, iar deja de 3 ani fermierul testează și diferite soiuri de orz pretabile pentru producerea berii.

FOTO: Nicolaescu Nicolae

„Planificăm să determinăm care este cel mai bun soi. Materia primă este importată din țările UE. Însă, în următorii ani sperăm să avem tot necesarul la îndemână. Plantații de hamei sunt în țările vecine, iar la noi cresc specii sălbatice, de aceea cred că hameiul de cultură se va aclimatiza și crește normal”.

Afacerea necesită și investiții pe măsură, însă materia primă de calitate merită eforturile, susține producătorul.

Cred că producătorii de la noi nu cresc hamei, deoarece nu și-au dat interesul să cunoască ceva nou. În plus, cheltuielile sunt mari, mai ales cele ce țin de instalarea suportului în plantație. Producem culturi de câmp pe circa 5 mii de ha, însă hameiul mereu a fost o specie atractivă pentru noi.

Ideile nu se termină aici, iar antreprenorul construiește și o moară de procesare a grâului comun și durum pentru a produce paste.

Dorim să producem paste. Creștem soiuri de grâu pretabile pentru paste și sperăm să finalizăm cu bine și acest proiect. Cred că fiecare poate încerca să facă ceva frumos, nu trebuie să renunțăm la ideile noastre, indiferent de situația din țară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii