Satul Costești din Ialoveni a ajuns a fi vestit în întreaga țară, datorită producătorilor de struguri care investesc și dezvoltă afaceri demne de apreciat. Datorită acestora, în raionul Ialoveni sunt obținute cele mai înalte recolte de struguri din Moldova, potrivit datelor oficiale.
Plantațiile intensive, tehnologiile noi și multă grijă asigură o calitate deosebită a strugurilor produși. Tot în Costești, au apărut unele dintre primele podgorii pe sistemul Pergola și a fost instalat primul sistem anti-ploaie din țară, iar producătorul ce a optat pentru acestea susține, că a avut doar de câștigat în urma investiției făcute.
„Schimbările climaterice, temperaturile înalte pe parcursul vegetației viței de vie și ploile ce cad, de obicei, la finele sezonului, ne fac să implementăm tehnologii ce ne-ar permite obținerea recoltelor de calitate. Altfel, nu vom reuși să cucerim consumatorii, care au mai multe variante din care pot alege. Pentru cele 16 hectare de viță de vie cultivate am instalat sistemul de irigare, iar pe 6 hectare sistemul anti-ploaie. A fost ca o încercare făcută pentru a determina eficiența acestui sistem, iar acum planific să-l instalez pe întreaga suprafață cultivată”, ne-a spus Oleg Mereacre.
Producătorul cultivă renumitul soi Moldova, iar inovațiile pe care le implementează le „importă de peste hotare” în urma vizitelor de studiu efectuate.
„Am instalat sistemul de susținere pergola pe 10 hectare. Acesta este utilizat de producătorii de struguri de masă din Italia. Tot acolo am putut analiza eficiența sistemului anti-ploaie, deoarece circa 98% din vița de vie cultivată de italieni este astfel protejată de intemperii. Acesta nu doar protejează de precipitații, ci și menține umiditatea, reduce evaporarea apei, contribuie la coacerea uniformă, avantaje sunt multe. Urmează să acoperim vița de vie după ce va înflori, nu cunoaștem cum pelicula va influența asupra polenizării”.
De avantajele sistemului anti-ploaie producătorul s-a convins chiar anul trecut, când, în urma ploilor căzute la sfârșitul sezonului, strugurii protejați au oferit cu 20-30% mai multă recoltă de calitate.
Totuși, investițiile făcute sunt costisitoare, iar pentru a-și acoperi cheltuielile, producătorul a solicitat suportul Proiectului Livada Moldovei.
„Am solicitat creditare în cadrul Proiectului Livada Moldovei, deoarece condițiile sunt foarte avantajoase, dar și facilitățile acordate ne-au permis să beneficiem de scutiri de taxe, TVA. Altfel, ar fi destul de problematic să te dezvolți. În viitor vom fi nevoiți să producem doar în teren protejat. Acesta și va fi obiectivul nostru pentru următorii ani. Sistemul anti-ploaie ne oferă siguranța că vom putea recolta acea cantitate de struguri pe care o planificăm, sistemul Pergola ne asigură economii esențiale în timpul lucrărilor de îngrijire, dar și recolte mai bune”.
Strugurii produși de Oleg Mereacre ajung pe mesele consumatorilor din țările CSI, România, Germania și Polonia, însă, an de an, strugurii Moldova cuceresc noi piețe de desfacere, datorită producătorilor care investesc și cresc produse de calitate.
„Lucrurile mari se fac încet, nu încercăm să facem ceva în grabă. Ploaie să fie, în rest, ne descurcăm cu toate”, a conchis producătorul.
Comentarii