‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrima ședință a Comisiei pentru analiza monopolului privind exportul nucilor. Vezi ce s-a discutat

Prima ședință a Comisiei pentru analiza monopolului privind exportul nucilor. Vezi ce s-a discutat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La data de 1 august curent, a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor, instituită prin Dispoziția Guvernului nr. 92-d din 22.07.2019.

Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova a scris într-o postare că, alături de Tudor Slanină, nucicultor și procesator, ambii membri ai Comisiei nominalizate, au promovat interesele ramurii producătoare.

Ședința a fost prezidată de Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Oleg Tîrsînă a menționat că, reprezentanții celor mai multe instituții de Stat care au fost delegați pentru participare prin Dispoziția Guvernului au venit din poziții ierarhic inferioare (cu excepția MADRM și UAPCN) și n-au putut să contribuie cu adevărat la identificarea problemei artificial create la exportul producției nucifere.

„Membrii delegați au tot justificat pozițiile instituțiilor lor (în special Serviciul Vamal și MAI) spunând că totul a fost perfect legal și ei n-au făcut decât să lupte cu contrabanda. Deci, dacă n-ați știut până acum, producătorii moldoveni și procesatorii care au prelucrat și exportat această producție cu greu crescută în această țară sunt niște contrabandiști, niște criminali, infractori. Așa suntem tratați de către cei care în realitate trebuie să ne creeze condiții și să depună un maxim de efort ca producătorii/procesatorii să activeze nestingherit, ori această ramură aduce în țară peste 130 000 000$ din exportul producției nucifere”.

‹ adv ›

Președintele Uniunii, a mai menționat că a fost oripilat de cele menționate în cadrul ședinței.

 „Temerea mea cea mai mare este că se va ajunge la distrugerea acestei ramuri. Până nu demult, Moldova era al treilea furnizor de nuci pentru UE, după Statele Unite și Chile și suntem al 4-lea exportator mondial de nucă. Această Comisie trebuie să identifice o soluție durabilă pentru situația critică. O datorăm celor peste 5000 proprietari de livezi de nuci din această țară și celor peste 150 de mii de cetățeni antrenați în colectarea și prelucrarea producției crescute în gospodăriile individuale și în fâșiile de aliniament din țară. Rog pe toți cei vizați să se alăture acestui demers venind cu propuneri privind ameliorarea legislației în domeniu și cu orice alte acțiuni pașnice, care vor motiva autoritățile să înțeleagă starea de spirit a celor mulți care au avut de suferit în rezultatul abuzurilor și să purceadă cât mai curând la soluționarea problemei”, a încheiat Oleg Tîrsînă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›