‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 29 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrima și unica turbină eoliană din Moldova, instalată pe un câmp din raionul Edineț

Prima și unica turbină eoliană din Moldova, instalată pe un câmp din raionul Edineț

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, turbine eoliene de mari dimensiuni pot fi văzute, practic, peste tot. În Moldova, acestea pot fi întâlnite doar la Edineţ, graţie lui Oleg Lozovanu, cel care care a adus energia eoliană în ţara noastră.

Proprietarul Stației de producere a energiei electrice ecologice SC „ELTEPROD” SRL este cel care, deși s-a confruntat cu o mulțime de probleme, nu a renunțat și a reușit să instaleze o turbină eoliană pe extravilanul satului Brătuşeni, raionul Edineţ, singura de acest fel care produce energie electrică în baza vântului.

Antreprenorul spune că activează în domeniul energetic încă din 2004, dar ideea producerii energiei din surse regenerabile a putut să fe pusă în practică abia în 2012. Un an mai târziu, a fost dată în exploatare turbina propriu-zisă. Investiţi- ile s-au ridicat la 500 de mii de euro. O parte din bani a fost a proprietarului, iar altă parte a fost împrumutată de la bancă.

‹ adv ›

Instalația este fabricată în Germania și are o înălțime de peste 60 de metri. Diametrul pilonului este de 5,4 metri, iar lungimea elicelor de 27 de metri. Pentru montarea unei turbine eoliene de astfel de dimensiuni este nevoie de tehnică specială. În cazul stației electrice de la Edineț, a fost adusă o macara de mare tonaj din România.

O turbină de acest fel are puterea de 1100 kW și poate asigura cu energie electrică două localităţi. Oleg Lozovanu spune că, acum doi ani, și-a dorit să instaleze încă două turbine, cu o capacitate de 1.300 de kW fiecare, alături de turbina deja funcţională. Acest lucru ar putea fi realizat în 2015.

Energia verde – 1,24 lei pentru un kWh

‹ adv ›

Din păcate, legislaţia ţării este încă imperfectă în ceea ce priveşte politica tarifară pentru energia electrică de alternativă. Totuşi, antreprenorul a încheiat deja un contract cu “S.A. Red Nord- Vest”. Conform metodologiei de calculare a energiei regenerabile stabilită de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE), tariful este de 1,24 lei pentru 1 kWh, fără TVA.

Potrivit unor calcule preliminare, investiţiile vor putea fi recuperate în decurs de 5 – 6 ani. Până atunci, Oleg Lozovanu speră ca tot mai mulți oameni să conștientizeze că energia eoliană este energia viitorului.

Munca antreprenorului nu a rămas fără ecou. Astfel, în 2013, Oleg Lozovanu a obținut Diploma de gradul I pentru “Cel mai bun antreprenor – inovator”. Anul acesta, inovația sa fost inclusă în categoria celor 20 de proiecte de succes în domeniul energiei regenerabile şi efcienţei energetice. Fiecare dintre cei nominalizați a fost premiat cu 1000 de euro, în cadrul Galei “Moldova Eco-Energetică”.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›