La începutul săptămânii trecute, la Cahul a avut loc prima rundă de consultări publice, organizată de consorţiul companiilor „SWS CONSULTING Engineering” SRL (Italia) şi „INTEXNAUCA” SRL (Republica Moldova), contractat de către FDD Moldova pentru elaborarea proiectului tehnic „Reabilitarea Sistemului de Drenaj Cahul”. În cadrul ședinței a fost prezentat, în atenția membrilor Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare „IRITEH”, producătorilor agricoli din zonă, cît şi Administraţiei Publice Locale, conceptul şi soluţiile tehnice necesare pentru implementarea proiectului.
Raionul Cahul se ciocnește frecvent cu problema inundațiilor în Lunca Prutului a câmpurilor cu culturi de toamnă şi timpurii de primăvară, a celor însămânţate cu floarea-soarelui şi porumb, precum şi a terenurilor pregătite pentru semănat.
Astfel, activitățile planificate de reabilitare a infrastructurii de desecare vizează adaptarea infrastructurii agricole la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole. Proiectantul a propus reabilitarea Canalului interceptor pentru colectarea apelor pluviale de pe versanţii oraşului Cahul şi localităţilor Roşu şi Andruşul de Jos şi interconectarea acestuia cu canalele de desecare de pe suprafaţa agricolă din zona de acoperire a sistemului, ceea ce va exclude necesitatea construcţiei bazinelor de acumulare, precum şi construcţia unei staţii noi. Respectivele soluţii tehnice vor avea un rol determinant în reducerea considerabilă a volumului lucrărilor de construcţie, cît şi simplificarea procesului de exploatare şi mentenanţă a noului sistem.
Ca rezultat, opţiunile propuse de către Proiectant au fost aprobate de către toți participanții la eveniment.
Este de menționat faptul că, odată cu executarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de drenaj, asociația utilizatorilor de apă pentru irigații „IRITEH” va fi responsabilă de buna exploatare și întreținere a întregului sistem de irigare.
Reamintim că, stațiile de pompare din cadrul SCI Cahul sunt funcționale doar parțial, aflându-se într-o stare avansată de degradare, canalele de colectare sunt colmatate, iar unii agricultorii din zonă au modificat schema de drenaj astfel încît să-și protejeze terenurile proprii în defavoarea altora amplasați la cote mai joase. Luați în ansamblu, acești factori creează situații când în anii cu precipitații abundente activitatea agricolă în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare Cahul devine imposibilă din cauza acumulărilor considerabile de apă pe terenuri agricole.
Comentarii