Sistemele moderne de conducere a pomilor ajung a soluționa mai multe probleme legate de productivitate, dar și îngrijirea acestora. Chiar dacă costurile totale a unei livezi moderne ajung a fi destul de mari, unii producători investesc în acestea și sunt siguri în rezultatele ce urmează a fi obținute.
În acest an, primele două livezi de cireș din țară pe sistemul de conducere Drapeau marchand au fost înființate în raionul Telenești și Strășeni.
Nicolae Pascal, unul din cei doi producători care a optat pentru acest sistem de conducere, susține că pentru prima dată a văzut livezi de cireș astfel înființate la o stație experimentală în Germania.
„Acest sistem asigură întreținerea mai simplă a pomilor, realizarea mai rapidă a tăierilor, dar și fructe mai calitative. Totodată, în acest mod este mai ușor de gestionat anumite activități, cum ar fi stropirile. Am văzut livezi în anul 8-9 de la plantare pe acest sistem și am rămas încântat. Astfel, am înființat 12 hectare de cireș pe Drapeau marchand”, a menționat pentru Agrobiznes Nicolae Pascal.
Printre avantajele sistemului Drapeau marchand, potrivit studiilor realizate de cercetători din Franța, se numără:
- realizarea mult mai ușoară a culesului;
- cantitate mai mare de lumină accesibilă pomilor;
- posibilitatea realizării tăierilor mecanice;
- o calitate mai bună a fructelor;
Printre dezavantaje:
- formarea anevoioasă a sistemului de conducere (inciziile trebuie realizate corect, lucrările nu trebuie neglijate);
- în perioada vegetației, sunt necesare mai multe lucrări pentru a direcționa corect lăstarii – viitoarele șarpante.
Chiar dacă avantajele sunt vizibile, antreprenorul susține că, pe lângă investițiile făcute, și munca necesară pentru a întreține pomii în primii 3-4 ani de la plantare este anevoioasă.
„Este un sistem destul de complicat, mai ales că suntem unicii din Moldova care am decis să-l implementăm. Primii ani sunt cei mai grei, însă merită. Sistemul de conducere Drapeau marchand nu schimbă costurile, deoarece presupune doar înclinarea pomilor sub un anumit unghi, însă deja sistemul de susținere, irigare, antigrindină, antiploaie și altele absolut necesare ajung la circa 65 de mii de euro per hectar. Totodată, am optat și pentru un soi cu drept de autor – Final 12.1, fructele căruia urmează să ajungă pe piața UE. Suntem orientați spre țări UE cum ar fi Italia, Germania, dar și Elveția”.
Livada a fost înființată cu suportul proiectului Livada Moldovei. Mai multe detalii pe acest link.
Ceea ce ține de pretabilitatea sistemului de conducere Drapeau marchand în dependență de portaltoi, Nicolae Pascal consideră că acesta ar fi potrivit pentru portaltoiul Gisella 6.
„Cred că pentru alte portaltoaie sistemul ar fi destul de problematic, spre exemplu cum ar fi cele de tip Maxima. Înălțimea maximă a pomilor înclinați va fi de 3,2 m, ceea ce va permite realizarea mult mai ușoară a lucrărilor, plus, pomii, în timpul creșterii, nu vor afecta plasa antiploaie”.
În următorii ani, producătorul planifică să-și modernizeze toate plantațiile, limitându-se la suprafețele pe care le are.
Avem nevoie de calitate superioară pentru a face față concurenței, iar aceasta poate fi obținută doar prin performanță.
Comentarii