‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 18 martie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul producător de fructe din regiunea transnistreană certificat GLOBALG.A.P.

Primul producător de fructe din regiunea transnistreană certificat GLOBALG.A.P.

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania АГРО КОМПАКТ SRL din orașul Grigoriopol, regiunea transnistreană, este prima companie din stânga Nistrului care va fi certificată GLOBALG.A.P. ce confirmă respectarea cerințelor de siguranță a alimentului în procesul de producere a merelor. Compania deja a trecut cu succes auditul și este în așteptarea obținerii certificatului confirmativ.

Standardele GLOBALG.A.P. au fost implementate în acest an cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE. Anume acest aspect a determinat managementul companiei АГРО КОМПАКТ să implementeze aceste cerințele internaționale. GLOBALG.A.P. cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea produselor de uz fitosanitar folosite, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GLOBALG.A.P. se referă la producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura.

Compania АГРО КОМПАКТ gestionează mai bine de 6 mii de hectare pe care produce preponderent cereale. De asemenea, compania dispune de circa 138 de hectare de livadă super-intensivă de mere, caise, prune și cireșe, care au început să fie plantate din 2017. Compania dispune de un spectru larg de soiuri de fructe, solicitate de consumatorii de pe diferite piețe.

Ștefan Plățînda, conducătorul АГРО КОМПАКТ, povestește că deși livada este tânără în acest an plantația de măr, la doar trei ani de la plantare, a produs fructe pentru comercializare. Merele recoltate în acest an sunt comercializate pe piața locală și cea de export din Federația Rusă.

„În anii următori însă vom avea recolte considerabile de fructe și ne dorim să le  exportăm în toată lumea. Ne propunem să vindem pe piața din CSI, piața Europeană și chiar să exportăm în Dubai”, afirmă Ștefan Plățînda.

Managerul АГРО КОМПАКТ explică că, a investit enorm în livezile super-intensive pentru a produce fructe de calitate înaltă, iar implementarea standardelor GLOBALG.A.P. confirmă respectarea acestor standarde. Potrivit reprezentantului companiei, respectarea cerințelor GLOBALG.A.P. este o necesitate pentru o companie care își propune să producă fructe calitative și să le comercializeze pe cele mai exigente piețe. Asistența proiectului USAID/APM a simplificat eforturile de conformare a companiei АГРО КОМПАКТ la aceste cerințe, a menționat Ștefan Plățînda.

Această companie avea ca activitate de bază producerea și comercializarea cerealelor. Dar în 2016, împreună cu Asociația Moldova Fruct, a cărei membri este, Ștefan Plățînda a mers într-o vizită de studiu în Italia. Acolo a vizitat mai multe livezi super-intensive, care l-au impresionat. Pentru că și noi ei se gândeau la necesitatea de a diversifica culturile agricole, a decis să planeze livezi. Ulterior, a mers la compania Farm-Prod din raionul Ștefan Vodă, unde s-a convins că și în condițiile noastre pot fi plantate livezi ca în Italia.

‹ adv ›

Ca să obțină rezultate maxime, compania АГРО КОМПАКТ a analizat și a planificat minuțios plantarea livezii urmând o strategie. În primul rând, au construit un bazin de 36 mii m³ de apă pentru irigare, deoarece este determinantă în producerea fructelor. Au identificat soiurile cele mai solicitate de consumatori: 9 soiuri de mere, 7 soiuri de caise, 5 soiuri de cireșe. Următorul pas a fost instalarea sistemelor de suport, care mai târziu vor fi utilizate pentru sistemele anti-grindină. Concomitent au construit un depozit frigorific de 4600 tone dotat cu o linie de sortare și ambalare a fructelor. Iar din 2017 a început să planteze livada. În trei ani, suprafața de culturi multianuale a ajuns la 138 de hectare, iar în următorii ani intenționează să o extindă.

„A fost complicat, pentru că noi, producătorii agricoli din stânga Nistrului, avem mai puțin acces la subvenții sau granturi, iar pentru exportul produselor trebuie să pregătim seturi duble de documente”, explică Ștefan Plățînda.

Însă cea mai mare provocare, care de altfel e comună întregului sector agricol, este lipsa forței de muncă calificate. La moment, au circa 120 de persoane angajate permanent. Pentru a motiva lucrătorii, le oferă salarii foarte bune, alimentație și produse agricole. La fel de bine asigurați sunt și muncitorii sezonieri. Mai ales, că sortimentul de fructe produse de companie oferă activitate practic tot anul: curățat, recoltat, sortat și ambalat.

„Suntem interesați în atragerea tinerilor specialiști. Îi instruim, inclusiv cu experți străini, chiar am cumpărat case pentru agronomii care au decis să muncească în companie”, afirmă managerul.

Compania încearcă să atragă cât mai mulți tineri, oferind posibilitate studenților de la Universitatea agricolă din Tiraspol și Chișinău să facă practica de producție și să învețe operarea celor mai moderne echipamente agricole.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii