‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul sector didactic pentru producerea căpșunului pe substrat - creat la o școală profesională

Primul sector didactic pentru producerea căpșunului pe substrat – creat la o școală profesională

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Elevii de la Școala Profesională din orașul Nisporeni vor avea ocazia să studieze o tehnologie modernă de producere a căpșunelor pe substrat de cocos, care este la început de cale în Republica Moldova. Această tehnologie a fost introdusă în programul de învățământ al Școlii Profesionale Nisporeni cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

În acest fel, Școala Profesională Nisporeni va deține primul sector didactic cu căpșuni produși pe substrat de compost. Totodată, această infrastructură le va permite elevilor să învețe producerea materialului săditor calitativ pentru căpșuni, care este insuficient în prezent în Republica Moldova.

Până în prezent, proiectul USAID/APM a investit peste 650 de mii de lei în modernizarea serei didactice și dotarea laboratorului pentru culturi bacifere al școlii, ceea ce permite pregătirea celor mai profesioniști specialiști în domeniul producerii și procesării pomușoarelor.

‹ adv ›

Cultivarea căpșunului pe substrat este o tehnologie care presupune substituirea solului cu un material de origine organică sau sintetică, ce asigură susținerea rădăcinii plantelor și optimizarea tehnologiei de cultivare. Această metodă de producere sporește productivitatea culturilor și extinde perioada de recoltare.

Potrivit unor estimări, în Republica Moldova căpșunele pe substrat sunt cultivate pe o suprafață de circa 5 hectare, din totalul de circa 2,000 de hectare plantate cu căpșuni. Investițiile capitale pentru înființarea unui ar de plantație de căpșuni pe substrat în spațiu protejat sunt de circa 60 mii lei.

În sacii cu compost din coajă de nucă de cocos de la Școala Profesională Nisporeni au fost plantați 400 de stoloni soiul Regina Elizabeta II. Este un soi de căpșune remontant, care fructifică de mai multe ori pe parcursul sezonului, până în luna octombrie. Căpșunele de acest soi sunt mari, cu pulpa densă, de roșu intens. Primele fructe elevii de la Nisporeni le vor recolta peste 80-90 de zile.

‹ adv ›

Potrivit administrației școlii, ulterior, când recolta de căpșuni va crește fructele vor fi procesate în cadrul lecțiilor practice de elevii școlii care studiază meseria de bucătar.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›