‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrin intervenții antigrindină s-au evitat pierderi de miliarde în agricultură

Prin intervenții antigrindină s-au evitat pierderi de miliarde în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada de primăvară-vară, Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, monitorizează activ şi protejează suprafeţele de culturi agricole. Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare susține că pierderile provocate de grindină în acest an puteau fi mult mai mari, dacă nu erau întreprinse măsuri antigrindină.

Anticipând ploile cu grindină, care au căzut, în special, în nordul şi centrul republicii, în primăvara anului curent au fost efectuate lucrări de protecţie antigrindină a culturilor agricole, pe o suprafaţă de 1,486 mil.hectare, importanţa cărora este de menţionat.

Pe 26 mai 2015, Unităţile Serviciului Special: Edineţ, Soroca, Sîngerei şi Corneşti, au efectuat operaţiuni de influenţă activă, prelucrînd 89 obiecte convective (nori) cu pericol de grindină. Cincizeci de Puncte Rachetare (PR) au lansat 595 bucăţi rachete antigrindină, pe o suprafaţa de 500000 ha.

‹ adv ›

Conform actelor de examinare, s-a constatat că, suprafaţa totală afectată de grindină, constituie 535,0 ha, dintre care, recalculat la 100%, pierderile cauzate de grindină – 143,0 ha.

Investiţiile pentru rachetele antigrindină, în perioada indicată, au constituit suma de 4.766 mil. lei, Serviciul Special, reuşind astfel, să evite pierderi de circa 3,409 mld. lei.

Operaţiunile de influenţe active, au continuat şi după 26 mai, în decursul a trei zile. În total, în 7 zile, au fost tratate cu agent activ 175 obiecte convective, consumul de rachete antigrindină fiind de 1119 bucăţi.

‹ adv ›

Numărul punctelor rachetare (PR) pe teritoriul protejat (TP), constituie 115. În zona de protecţie sunt incluse integral sau parţial 24 raioane.

Lucrările de protecţie antigrindină a culturilor agricole pe suprafeţele menţionate, sunt efectuate prin intermediul a 6 unităţi speciale teritoriale (u/s); Edineţ, Soroca, Sîngerei, Corneşti, Călăraşi, Ceadîr-Lunga. În 7 u/s (Soroca, Edineţ, Sîngerei, Corneşti, Călăraşi, Cimişlia, Ştefan-Vodă) funcţionează sistemele automatizate, care monitorizează informaţia radiolocaţională în regim non-stop. Unităţile speciale Făleşti, Floreşti, Hînceşti şi Cahul funcţionează în regim de pază.

Ca și în anii precedenți, lucrările de protecţie antigrindină se produc prin utilizarea sistemelor rachetare specializate, „ALAZAN-6” şi „LOZA-2”, iar pentru monitorizarea norilor este utilizat sistemul automatizat în baza radarului MRL-5.

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›