‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrincipalele piedici în calea dezvoltării agriculturii din Grecia

Principalele piedici în calea dezvoltării agriculturii din Grecia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Profitabilitatea redusă și infrastructura de proastă calitate fac din agricultură un sector neatractiv pentru tinerii greci, dar fermele ar avea o mare nevoie de implicarea tinerilor pentru a face un salt înainte, scrie EURACTIV.

„Profesia de fermier este mai puțin interesantă pentru generația tânără, fie că vorbim de bărbați sau femei, din cauza randamentelor mici în comparație cu alte ocupații și a restricțiilor pe care le aduce traiul în zone rurale izolate”, a declarat Elli Tsiforou, expert în probleme agricole, pentru EURACTIV.

Tsiforou, care conduce biroul din Bruxelles al GAIA EPICHEIREIN, o organizație membră a Copa-Cogeca – uniunea fermierilor din UE, spune că este nevoie de măsuri imediate pentru a atrage tinerii în agricultură.

Îmbătrânirea forței de muncă și lipsa femeilor din sectorul agricol continuă să împiedice dezvoltarea agriculturii din Grecia, dar și din întreaga Uniune Europeană.

„Ar trebui să revigorăm profesia pentru a o face mai atractivă pentru generațiile tinere. Fermierii trebuie să își recâștige încrederea în viitorul sectorului, iar viitorii fermieri trebuie să fie inspirați de aceștia”, a mai spus Tsiforou.

„Dacă nu propunem o politică agricolă comună, finanțată adecvat și vizionară, bazată pe cunoștințele acumulate și pe inovație, care să asigure veniturile fermierilor și să creeze valoarea adăugată atât pentru ei, cât și pentru zona rurală, mă tem că măsuri precum ajutorul pentru instalare sau susținerea investițiilor nu vor fi suficiente pentru a inversa tendințele statistice pe termn lung”, a adăugat ea.

‹ adv ›

Potrivit lui Areti Vaiopoulou, crescătoare de animale din vestul Tesaliei, cu cât rămân mai mulți fermieri, cu atât mai bine pentru agricultura din Grecia.

„Vârsta medie a comunității agricole va scădea și idei noi, creiere noi, oameni noi de știință vor intra pe piață”, a spus ea.

Fermierii greci spun că actuala politică agricolă a UE a adus deja inovații în domeniu, dar mai sunt multe de făcut.

Vaiopoulou spune că, într-adevăr, actuala PAC a ajutat noii fermieri, dar profesioniștii din domeniu sunt îngrijorați de reducerile programate pentru bugetul agriculturii după 2020, în special de implicațiile pe care le-ar avea asupra tinerilor fermieri aflați la început de drum.

‹ adv ›

Fermierii așteaptă sprijin de la PAC în special pentru a acoperi mărirea costurilor de producție, a prețurilor, dar și pentru a crește calitatea producției.

În același timp, numărul fermierilor de sex feminin este destul de redus în Grecia, iar acestea au probleme în a-și păstra afacerile.

„În alte țări, sistemul bancar încurajează femeile săîși susțină businessul, dar aici trebuie să faci totul de una singură”, a spus Vaiopoulou, care subliniază rolul cooperativelor în coordonarea schimbului de experiență și a acțiunilor de piață.

Pentru Elli Tsiforou, femeile au un rol esențial în modernizarea politicii agricole.

„Iar ceea ce ele așteaptă de la viitoarea PAC, la fel ca și bărbații din agricultură, sunt instrumente vizionare, moderne, care să le permită o dezvoltare sustenabilă, în toate aspectele pe care le are acest termen”, a spus Tsiforou.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›