‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 9 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrincipalele țări de export pentru caisele, cireșele și prunele moldovenești în 2022

Principalele țări de export pentru caisele, cireșele și prunele moldovenești în 2022

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea culturilor de valoare înaltă, în special a fructelor, oferă cel mai bun potenţial pentru creşterea profiturilor și veniturilor producătorilor.

Pe lângă merele exportate cu succes în peste 30 de țări ale lumii, prunele, cireșele și caisele sunt culturi care au un potențial destul de mare, ce este valorificat de către producătorii de la noi.

În cadrul Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, Iurie Fală, directorul Asociației Moldova, a prezentat mai multe date despre potențialul de producere, dar și principalele destinații pentru prune, caise și cireșe din Republica Moldova.

‹ adv ›

Exportul de prune din Moldova în 2022

În anul 2022, Republica Moldova a înregistrat o recoltă de circa 65 de mii de tone de prune, iar până în luna decembrie curent au fost exportate peste 36 de mii de tone în 23 de țări.

Suprafața totală a livezilor de prun constituie 19,4 mii de hectare și s-a redus cu 15,3% față de anii precedenți.

Poziția prunelor moldovenești se consolidează pe piețele din țările UE, iar volumele exportate în UE au scăzut cu doar 13%, în ciuda faptului că recolta globală, din cauza secetei, a scăzut cu 53% față de 2021. 

‹ adv ›

Interesul producătorilor pentru piețe UE este propulsat de stabilitatea pieței și prețurile relativ mai mari comparativ cu cele din piețele tradiționale. 

Principalele țări unde au fost livrate prunele moldovenești sunt: România, Federația Rusă, Kazahstan, Germania, Polonia, Belarus, Austria, ș.a

Exportul de cireșe din Moldova în 2022

O altă cultură cu potențial de export sunt cireșele, care au perspective foarte bune, iar producătorii de la noi reușesc să producă cireșe cu un gust deja recunoscut în lume.

‹ adv ›

Suprafața totală a livezilor de cireș constituie 4,3 mii de hectare și s-a majorat cu 19,4% față de anii precedenți.

În anul curent s-au recoltat peste 14 mii de tone de cireșe, cu 53% mai mult decât în 2021, preț mediu declarat în vamă – 0,92 USD/kg. 

Cu toate acestea, spre regret, exportăm cireșe doar către țările CSI, deși există oportunități nevalorificate în piețe din UE. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei infrastructurii de post-recoltare, care la moment este foarte slab dezvoltată.

Un alt impediment ar fi și lipsa logisticii de export pe cale aeriană. În cazul soluționării acestei probleme, o oportunitate de export ar fi China.

Exportul de caise din Moldova în 2022

În ultima perioadă, se observă majorarea suprafețele de livezi cu cais. În anul curent, Ucraina și țările CSI reprezintă principalele piețe de export pentru caisele moldovenești.

Dar, există o serie de piețe din UE care au o cerere neacoperită. Caisele au perspectivă reală de export atât în UE, cât și în Ucraina. 

Suprafața totală a livezilor de cais constituie 4,9 mii de hectare și a crescut cu 44% față de anii precedenți. În anul 2022, s-au exportat 7590 de tone de caise în 12 țări. 

Iurie Fală susține că pentru obținerea recoltelor de calitate ce vor putea fi exportate pe diverse piețe este nevoie de a crește suprafețele de livezi înființate cu soiuri rezistente la înghețurile de primăvară, realizate investiții în promovare, ambalaj modern și standarde de calitate. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›