Peste 20 de producători de căpșun, zmeur și mur din diferite regiuni ale țării au fost consultați de expertul Aleksandar Leposavic, cercetător la Institutul de Pomicultură Čačak din Serbia.
Specialistul s-a aflat în perioada 31 mai – 5 iunie în Moldova, la invitația proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
În cadrul vizitelor în câmp, expertul sârb a consultat agricultorii privind tehnologiile moderne de cultivare în plantațiile de căpșun, zmeur și mur, pentru a asigura recolte înalte și fructe calitative.
Printre problemele majore, depistate de Aleksandar Leposavic în plantații, este rhizoctonia sau putregaiul negru al rădăcinilor, atestat la căpșun.
Putregaiul negru este o boală a materialului săditor și se manifestă în special în condițiile structurii grele a solului, surplus de umiditate și lipsă de aer în zona radiculară, dar și lacunelor admise în tehnologia de plantare și cultivare.
De asemenea, expertul sârb a menționat că deseori, plantațiile de căpșuni nu se dezvoltă adecvat din cauza modelării necorespunzătoare a bilioanelor, în mare parte fiind prea joase, și asigurând un drenaj necorespunzător al apei.
Totodată, pentru producătorii de zmeur și mur expertul a recomandat fertilizarea și protecția adecvată a plantelor pentru a obține recolte înalte.
Aleksandar Leposavic a menționat că multe probleme depistate sunt generate de lipsa cunoștințelor și experienței necesare, mai ales în producerea murului și zmeurului.
Expertul a încurajat toți agricultorii care cultivă bacifere să valorifice oportunitățile de instruire oferite de diferiți prestatori de servicii sau parteneri de dezvoltare pentru a-și îmbunătăți tehnologiile de producere și a-și crește profiturile.
Comentarii