‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProcedura de evidență a zilierilor ar putea fi simplificată. Se propune metoda „voucher”

Procedura de evidență a zilierilor ar putea fi simplificată. Se propune metoda „voucher”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce mai mulți agricultori au precizat că procedura de evidență a zilierilor este complicată, iar birocrația este la ordinea zilei în  acest sens, se vrea simplificarea acestui mecanism.

Un proiect de lege care prevede completarea legii de bază ce se referă la exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, a fost înregistrat.

Noul proiect de lege prevede introducerea unui mecanism suplimentar, în baza căruia se va duce evidența muncitorilor angajați. Este vorba de metoda “voucher”.

„Asta este o alternativă pentru angajatori. Cei care sunt adepții registrelor cumpărate de la Inspecția Muncii, pot duce evidența în așa mod mai departe. Cei cărora li se pare complicată și migăloasă procedura, vor putea opta pentru vouchere. La modul practic, fermierul va cumpăra acest pachet de vouchere. Va detașa o parte din el și îl va da muncitorului dimineața când a venit la muncă”, a precizat pentru Agrobiznes, Nicolae Ciubuc, președintele Comisiei parlamentare de mediu și dezvoltare regională.

‹ adv ›

Fostul ministru al agriculturii susține că acest mecanism va face mai ușoară activitatea producătorilor agricoli.

„La sfârșit de zi sau săptămână zilierul prezintă partea de vouchere detașată și primește banii, fără diferite semnături în registru și alte evidențe. Aceste vouchere urmează a fi tipizate și elaborate ca model, după o anumită formă. Guvernul va fi responsabil de elaborarea mecanismului în ceea ce privește acesta”, a explicat Ciubuc.

„Odată cu adoptarea acestei legi va exista cel puțin 2 modalități de evidență a zilierilor. Acest sistem de evidență este aplicat și în Polonia. Ca urmare a unui studiu făcut, am înțeles că agricultorii sunt mult mai cooperanți și deschiși pentru a lua la munci, oficial, zilieri”, a mai adăugat Nicolae Ciubuc.

O noutate este și faptul că a fost mărit termenul de angajare de la 90 de zile la 120 de zile pe an.

„Legea de bază stabilește clar că un zilier poate fi angajat doar 90 de zile pe an. Dar sunt diferite culturi, activități și fermierii nu se încadrează în aceste 3 luni. După care trebuie încheiat contract individual de muncă. Asta iar e complicat. De asta noi propunem ca acest termen să fie mărit cu încă 30 de zile”, a explicat Nicolae Ciubuc.

Potrivit datelor statistice, doar aproximativ 1 000 de agricultori au achiziționate registrele de evidență a zilierilor și respectă cadrul legal. Deși, în realitate numărul celor care angajează zilieri este cu mult mai mare. Aici, Nicolae Ciubuc recunoaște că de vină ar fi și lacunele legislative, despre care fermierii au vorbit nu odată. Noul proiect înregistrat este actualmente la etapa de avizare și există toate șansele ca până la sfârșitul anului să fie aprobat de Executiv.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›