‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProcedurile actuale de export și import au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat...

Procedurile actuale de export și import au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat de către CCI

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă procedurile de import/export a produselor agroalimentare au fost simplificate, totuși, unii producători mai întâlnesc impedimente la acest capitol. Astfel, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI ) a organizat, pe data de 18 aprilie curent, un seminar aplicativ-practic privind legislația și procedurile vamale la export și import.

Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a menționat că instituția pe care o reprezintă continuă să susțină companiile autohtone în desfășurarea operațiunilor de comerț internațional. În cadrul „Academiei Exportatorilor” a CCI sunt organizate seminare unde exportatorii și importatorii de produse agroalimentare pot obține informații actuale referitoare la procedurile vamale.

‹ adv ›

Ion Furculiță, membru a Cooperativei Prograin Organic a menționat pentru Agrobiznes că, participă în cadrul instruirii pentru a obține mai multe detalii despre procedurile de export.

„Dispunem de două depozite amplasate în Florești și Giurgiulești în care sunt stocate cerealele. Exportăm preponderent cereale în UE, Olanda, Germania, Austria. De asemenea, în țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Israel. Ținând cont de faptul că, producem cereale organice acestea sunt solicitate pe piețele externe. Stabilim contracte de colaborare cu fermierii locali și le asigurăm suport pe perioada producerii, astfel, suntem siguri de calitatea produselor exportate și nu întâlnim impedimente la comercializarea acestora. Cerealele moldovenești sunt de calitate și concurează cu ușurință cu cele produse în UE, datorită faptului că fermierii respectă procedurile sistemului organic. Aceste seminar este util pentru noi, deoarece aici aflăm despre ultimele schimbări privind procedurile de import și export”, a adăugat Ion Furculiță.

Și importatorii de produse de origine animalieră sunt interesați de informații care ar simplifica procesul de comerț internațional. Totodată, se interesează cum pot beneficia de reduceri de timp și bani pentru a se conforma reglementărilor vamale.

‹ adv ›

„Importăm carne în Republica Moldova din anul 1997, preponderent carne de pui din Ucraina, Brazilia, Germania, Olanda și alte țări. Importăm și carne de porc din aceste țări. La fel, dispunem de o întreprindere specializată în creșterea cerealelor pentru producerea alimentelor pentru copii. Produsul finit este exportat în țările UE în stare congelată sau conservată. Importăm circa 100-150 de tone de carne per lună. Participăm la acest seminar pentru a afla mai multe despre procedurile vamale și cum au fost simplificate acestea”, a spus Andrei Petreac, reprezentatul unei companii importatoare.

„Academia Exportatorului” oferă companiilor autohtone ce vor să își extindă afacerile peste hotare, servicii, precum: consultanță pentru identificarea cumpărătorilor externi de produse și servicii; identificarea partenerilor de afaceri în străinătate; facilitarea participării companiilor autohtone la expoziții internaționale și implicit a accesului acestora la contracte și afaceri în străinătate; organizarea de deplasări și întâlniri cu parteneri externi; soluționarea litigiilor în comerțul internațional prin arbitraj și mediere; conectarea la rețele comerciale, etc.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›