Parlamentul a adoptat un proiect de lege menit să simplifice și să eficientizeze procedurile de certificare, comercializare și de export a semințelor.
Documentul reglementează cerințele de certificare a semințelor.
Comercializarea și exportul materialului semincer
Acestea vor putea fi comercializate pe piața internă în baza Certificatului de calitate a semințelor, Certificatului de calitate a răsadurilor și a Certificatului de valoare biologică.
De asemenea, materialul semincer va fi comercializat în baza documentelor de identitate/varietate a soiurilor/hibrizilor prevăzute de Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) și a documentelor de calitate prevăzute de Asociația Internațională de Testare a Semințelor (ISTA), eliberate de autoritatea competentă a statului exportator.
Noile modificări mai vizează exportul și reexportul semințelor, care va putea fi realizat numai după certificare.
Vor fi exceptate de certificare loturile mici de semințe, de până la 1 kg de fiecare soi, destinate cercetărilor științifice de către instituțiile de profil.
O altă prevedere a proiectului se referă la posibilitatea agenților economici care exportă semințe să prezinte certificatul de varietate al OECD doar la solicitare.
O prevedere similară vizează și exportul materialului de înmulțire și al celui săditor.
În acest caz, Certificatul de calitate va trebui prezentat doar dacă va fi solicitat de importator sau țara importatoare.
Proiectul mai stipulează că Registrul agenților economici înregistrați pentru producerea, prelucrarea și/sau comercializarea semințelor va fi ținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în format electronic.
Inițiativa legislativă de modificare a Legii despre semințe a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Comentarii