‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaProcesatorii de lapte - învinuiți de înțelegeri la stabilirea prețului pentru fermier

Procesatorii de lapte – învinuiți de înțelegeri la stabilirea prețului pentru fermier

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu anul 2020, sectorul de producere a laptelui înregistrează un declin și mai vizibil comparativ cu anii precedenți.

Creșterea prețurilor generată de secetă și insuficiența de furaje au produs pierderi importante producătorilor de lapte, astfel că unii au fost nevoiți să abatorizeze animalele, iar marea majoritate încă lucrează pentru acoperirea pierderilor.

Cu toate acestea, prețurile pentru lapte oferite producătorilor s-au majorat cu maxim 5%, după multiple solicitări ale acestora. Mai mult, o bună parte din procesatori oferă prețuri identice, fără a avea o argumentare a acestui fapt.

‹ adv ›

Aceste subiecte au fost discutate în cadrul filierei de produs organizată pe 5 noiembrie, la care au participat producători, procesatori, autorități și alți reprezentanți din sectorul laptelui.

Produsele lactate s-au scumpit la raft, mai puțin la producător

Potrivit datelor MAIA, aproximativ 30% din laptele materie primă destinat procesării este importat, iar raportul produselor lactate finite de import comercializate pe rafturile magazinelor din țară este de aproximativ 50%.

Potrivit datelor BNS, efectuând o analiză a prețurilor la raft, se atestă, în ultima perioadă, o creștere a prețurilor pentru produsele lactate, în medie, cu circa 10-15%, în timp ce procesatorii, potrivit fermierilor, au majorat prețul de achiziție a laptelui de la fermier, după mai multe solicitări ale acestora, în medie, cu doar circa 3-5%.

‹ adv ›

Pe de altă parte, costurile de întreținere a vacilor s-au majorat considerabil în 2020, iar sinecostul laptelui a ajuns a fi cu 50-60% mai mare.

Spre exemplu, în anul 2020, prețul pentru furaje s-a majorat cu 50-300%.

La fel, a fost atestată o creștere semnificativă a aditivilor furajeri şi medicamentelor de uz veterinar cu circa 15%. Într-un final, la toate componentele raţiei de furajare a bovinelor s-a majorat semnificativ preţul.

‹ adv ›

În ciuda condițiilor favorabile din punct de vedere al vremii, în 2021, agricultorii care produc furaje nu și-au putut permite reducerea prețurilor, deoarece s-au majorat prețurile la îngrășămintele minerale cu peste 100%, la motorina angro cu circa 70-110%, la piese de schimb și consumabile cu circa 40%, iar prețul serviciilor de transport a crescut cu circa 20%.

Circumstanţele nominalizate mai sus, precum şi lipsa mijloacelor circulante libere pentru procurarea stocurilor de furaje, au diminuat semnificativ capacitatea de producere a întreprinderilor.

Procesatorii care colectează laptele – învinuiți de înțelegeri la oferirea prețurilor

Ținând cont de majorarea esențială a costurilor de producere, în mare parte, producătorii spun că subvențiile oferite per cap de animal au fost utilizate pentru achitarea datoriilor, iar prețul oferit pentru lapte de procesatori nu asigură profit.

Procesatorii care colectează laptele argumentează că nu majorează prețul din cauza că producătorii au primit subvenții, iar ultimii sunt nevoiți să accepte prețurile oferite, în condițiile în care laptele materie primă este un produs foarte ușor perisabil și nu pot negocia o perioadă lungă de timp.

Pe lângă faptul că, majorarea prețurilor pentru lapte a fost refuzată, fermierii susțin că o bună parte din companiile de procesare oferă prețuri identice.

În cadrul filierei, producătorii au abordat subiectul oferirii prețurilor similare pentru lapte de către mai multe companii de procesare, solicitând implicarea autorităților responsabile, inclusiv a Consiliului Concurenței, să realizeze o anchetă în acest sens.

„Nu putem să trecem cu vederea înțelegerile între procesatori, în urma cărora au fost împărțite zonele de colectare a laptelui, concomitent fiind stabilit un preț fix pentru laptele colectat.

Astfel, de-a lungul anilor fermierii nu au avut posibilitate de a negocia un preț mai avantajos cu un alt procesator. Considerăm ca anume acest fapt a fost una din cauzele principale a stagnării dezvoltăii acestei ramuri a zootehniei”, au menționat producătorii de lapte.

Calitatea produsului finit – pusă la îndoială

Chiar dacă se fac investiții pentru dezvoltarea sectorului laptelui, produsul finit nu corespunde întotdeauna așteptărilor.

Cantități destul de mari de lapte sunt colectate de la gospodăriile casnice, ce nu dispun de utilajele necesare pentru a asigura o bună calitate a laptelui.

În aceste condiții, chiar dacă o bună parte din fermierii proprietari ai fermelor zootehnice investesc pentru a produce lapte materie primă de calitate, produsul finit livrat consumatorilor nu este mereu de calitatea corespunzătoare.

Abatorizarea animalelor ori inițierea procesării laptelui?

Ca rezultat a situației critice în care s-au pomenit fermierii, o parte din ei au renunțat la afaceri, iar cei care eu decis să-și păstreze afacerile, în încercarea de a supravețui, pe parcursul anilor 2020 – 2021 au abatorizat o bună parte din animale și au redus semnificativ din rațiile de furajare – fapt care a avut un impact negativ fără precedent asupra cantității laptelui livrat către procesatori.

Pe de altă parte, am discutat cu unii fermieri care au inițiat de sine stătător procesarea laptelui, iar alții sunt orientați spre a se asocia și a procesa laptele obținut din ferme.

Cel mai mare impediment însă la inițierea procesării sunt datoriile pe care le au fermierii din anul 2020, astfel, veniturile obținute le direcționează spre acoperirea acestora, iar investițiile în procesare sunt anevoioase.

Pentru a iniția procesarea, fermierii au nevoie de un suport, astfel încât să depășească criza în care se află și să obțină profit pe care l-ar putea direcționa spre procesare.

În cazul în care autoritățile nu vor interveni pentru a soluționa problema prețului oferit pentru lapte, fermierii spun că dispariția sectorului zootehnic autohton este inevitabilă.

În curând, vom reveni cu un articol în care vom aborda această problemă cu procesatorii, reflectând punctul lor de vedere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›