‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător de căpșune: „Anul trecut ploile mi-au distrus o parte din recoltă, acum plantele...

Producător de căpșune: „Anul trecut ploile mi-au distrus o parte din recoltă, acum plantele sunt protejate datorită tunelurilor”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Oleg Mereacre, producător horticol din Costești, Ialoveni are o experiență vastă în producerea strugurilor și prunelor. Iar în anul 2018 a decis să înființeze și o plantație de căpșun. Ideea i-a venit încă cu 6 ani în urmă, însă a ajuns a fi realizată abia anul trecut.

„Inițial, ne gândeam cum să optimizăm lucrul și să asigurăm lucrătorii angajați la întreprindere o perioadă mai îndelungată de timp cu muncă în câmp. Deci, am optat pentru căpșune, soiul Marmolada, un soi solicitat pe piață ce posedă calități gustative înalte, pe care l-am plantat pe o suprafață de 3,5 hectare”.

Totuși, producerea în câmp deschis este anevoioasă, iar fructele ajung a fi greu de comercializat, din cauza unei ploi sau boli parvenite în timpul recoltării. Pentru a reduce riscurile, dar și asigura piața cu fructe de calitate, producătorul a decis să implementeze schimbări. Astfel, căpșunele sunt protejate datorită tunelurilor acoperite cu peliculă, nutriția optimă este asigurată prin intermediul sistemului de fertirigare, iar datorită stației meteo instalate este monitorizată microclima, ne-a explicat producătorul.

„Tunelurile asigură temperaturi mult mai sporite, uneori diferența de temperatură din tunel și câmp deschis era chiar de 20°C. La fel, este o deosebire mare dintre stadiul de dezvoltare a plantelor în tuneluri și celor plantate în câmp deschis. Acestea protejate deja au format inflorescențe, iar celelalte plante sunt mult mai mici. Nemijlocit și inflorescențele sunt protejate de îngheț. Anul trecut, din cauza ploilor în timpul recoltării, o parte din fructe au fost de o calitate proastă și practic imposibil de comercializat. Acum însă, după precipitațiile recente am verificat starea plantelor și am observat că acestea nu sunt ude, deci nici fructele nu vor avea de suferit. Practic, plantele sunt ferite de variațiile de temperatură și umiditate, înghețuri și precipitații. Iar pentru a monitoriza toate acestea am instalat stația meteo, ce furnizează date atât privind microclima creată în tuneluri, cât și din câmp. Toate acestea au fost posibile datorită grantului în valoare de 370 de mii de lei oferit în cadrul proiectului USAID/APM și sunt foarte mulțumit că am reușit să-mi reduc cheltuielile”.

‹ adv ›

Potrivit producătorului, stația meteo instalată acum o lună, furnizează date și despre valorile termice pentru următoarele zile. Astfel, acesta poate proteja din timp plantele de îngheț.

„Datorită senzorilor putem proteja plantele de înghețurile de revenire, deoarece cunoaștem când acestea se vor instala și încălzim tunelurile suplimentar. La fel, pot urmări oricând care este temperatura și umiditatea. Datorită microclimei create, plantele se dezvoltă mult mai rapid, cu diferența de două săptămâni față de cele din câmp deschis, ceea ce ne permite să optimizăm lucrul și să evităm insuficiența brațelor de muncă. Cea de-a doua stație instalată, permite depistarea anumitor boli și dăunători în raza de 5 kilometri, respectiv tratamentele fitosanitare aplicate vor avea o eficiență mult mai înaltă. Totodată, această stație va fi utilă și altor producători din regiune. Iar sistemul de fertirigare asigură o nutriție optimă a plantelor când este nevoie. Aceste practici sunt aplicate pe larg în Serbia și Macedonia de către cultivatorii de pomușoare de acolo, cred că este necesar să le implementăm și noi”.

Anul trecut, primul an în care plantele au oferit roadă, fructele au fost exportate în Rusia, Belarus, Polonia și România, iar producătorul susține că, în acest an va avea și mai mult de câștigat, datorită calității și comercializării mai timpurii.

„Anul trecut am recoltat căpșunele la sfârșitul lunii mai, acum însă preconizăm să începem recoltarea în a doua decadă a lunii mai. Totuși, depinde și de temperaturile ce urmează a fi. Cred că roada obținută în acest an va fi de calitate, dar și gustoasă, deoarece umiditate menținută la nivelul optim, dar și temperatura vor stimula acumularea de zaharuri în fructe. La fel, acestea vor fi mai ușor de transportat, deoarece vom regla umiditatea înainte de recoltare. Recomand și altor producători să implementeze tehnologii noi, astfel vor avea doar de câștigat”.

‹ adv ›

Oleg Steopca, specialist în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, a oferit mai multe detalii privind suportul acordat producătorilor de pomușoare.

„În cadrul proiectului APM oferim suport inclusiv și producătorilor de pomușoare. Aceștia pot beneficia de granturi pentru a dezvolta sectorul de producere a pomușoarelor, valorifica producția post-recoltare și dezvolta forța de muncă. Sectorul pomușoarelor este unul dintre cele mai vulnerabile, deoarece sistemele de producere aplicate la noi în țară necesită brațe de muncă calitative. Astfel, colaborăm cu Școala Profesională din Nisporeni pentru inițierea unei noi specialități, și anume cultivator de bacifere. Fiecare apel de grant are specificul său, respectiv și valoarea grantului variază în dependență de lanțul valoric ce necesită finanțare. Beneficiarul trebuie să asigure aportul său de 50% din valoarea totală a sumei. Conceptul proiectului este de a pilota inovații, deoarece acestea presupun anumite riscuri, iar noi depunem efort pentru a le diminua. De suport pot beneficia nu doar producătorii, dar și instituțiile de învățământ de profil ceea ce va permite o pregătire mai bună a studenților în domeniu. Stația meteo și de fertirigare sunt absolut necesare producerii calitative a fructelor de pomușoare”, a conchis Oleg Steopca.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›