Temperaturile scăzute din primăvară au contribuit esențial la diminuarea recoltei de castraveți. Așa se face că, situația drastică nu este caracteristică întregii țări.
Satul Cunicea din raionul Florești este o „oază verde” în acest sens, căci cooperativa de producere a castraveților, care numără 10 producători, inițiată cu suportul USAID/APM permite producătorilor mici și mijlocii să fie competitivi pe piață datorită volumelor mari și a calității uniforme a recoltei.
În trecut, satul Cunicea exporta circa 700 de tone de castraveți în Rusia, însă fluctuațiile de preț de pe piața externă sau cea locală dădeau destule bătăi de cap producătorilor. Într-un final, prin crearea acestui cluster, fabrica de conserve Alfa- Nistru a lansat un centru de colectare dotat cu linie modernă de calibrare și sortare a castraveților. Investiția pentru calibrator a constituit circa 5 mii de euro.
„Mai demult, când nu aveam acest calibrator pentru castraveți, oamenii lucrau în câmp și circa 10 oameni, pe suporturi speciale asemeni meselor, sortau castraveții. Acum, dispunând de calibrator, în jumătate de oră putem sorta o tonă de castraveți. Acest lucru este un stimul foarte important pentru noi ca să ne ocupăm și-n continuare de creșterea castraveților”, a declarat Ilia Fedorciucov, fermier și liderul clusterului din Cunicea.
La pachet cu tehnica modernă de care dispun fermierii din Cunicea și care le permite să substituie 10 muncitori, sortând 20-30 de tone de castraveți în 8 ore, potrivit lui Fedorciucov, aceștia se mai bucură și de cel mai bun preț oferit de fabrica de conserve.
„Am decis să reînviem domeniul de creștere a castraveților prin intermediul fabricii. În trecut fabrica nu accepta categoria de castraveți 9-12 cm, acum lucrurile s-au schimbat și ni se oferă un preț foarte bun. Acesta este de 6 lei + TVA, e prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru. Cel de-al doilea sort, până la 9 cm – 8 lei + TVA și primul sort- 3-6 cm- 9 lei + TVA. Cred că prețurile sunt cele mai bune din toată perioada de când producem castraveți”.
Prețul bun oferit de procesator este datorat faptului că, în acest an, recolta a fost mai mică. Cu toate acestea, odată inițiat parteneriatul cu fabrica, acesta le permite fermierilor să se asigure că prețul bun oferit este unul care nu va cunoaște fluctuații, datorită contractului agreat în prealabil.
„Cred că foarte mulți fermieri au semănat castravetele devreme, până pe 1 mai și cultura a fost compromisă. Cine a plantat repetat, până pe 22 mai, iarăși a avut parte de temperaturi scăzute pentru castraveți și situația s-a repetat. Pentru cultura de castraveți, temperaturile scăzute reprezintă o provocare. Noi, datorită suportului ce ne-a fost acordat, nu am plantat castraveți până nu am văzut că temperatura solului e de peste 10 grade. Astfel, la final de mai- început de iunie am făcut plantare și cred că acest lucru ne-a reușit”.
Cei 10 fermieri din Cunicea produc castraveți pe o suprafață de 11 hectare, iar recolta din acest an, în proporție de 80% este contractată de către procesator.
Comentarii