‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
10.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător de iepuri: Afacerea a fost un vis, însă, de mai bine de jumătate...

Producător de iepuri: Afacerea a fost un vis, însă, de mai bine de jumătate de an, sunt în pierdere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viorel Slobozeanu din Grătiești de aproape 8 ani se ocupă cu creșterea iepurilor pentru carne. Inițiativa de a porni o asemenea afacere i-a venit din melancolia pe care o avea după anii de copilărie, pentru că atunci, când era mic, părinții creșteau iepuri. 

„Mai întâi i-am propus unui cunoscut să inițiem o fermă de iepuri, dar, la scurt timp, proiectul cu amicul a eșuat și am decis să încerc de unul singur. Am început prin a construi cuștile din lemn și, puțin câte puțin, mi-am extins afacerea. Am procurat 10 femele de la o companie care este specializată în acest domeniu. Cu fiecare an, tot mai mult creșteam și am ajuns la moment la 125 de femele lucrătoare și circa 1500 de iepuri. În fermă totul este construit de mine personal”, a povestit Viorel. 

Ferma de iepuri este amplasată în grădina părinților și reprezintă afacerea care l-a ținut pe tânăr ca să nu plece peste hotare.

„Din păcate nu avem finanțe pentru a face o fermă mai mare, iar să accesez credite este mai complicat, mai ales cu acest tip de afacere. Atunci când am decis să încerc cu creșterea iepurilor, stăteam pe gânduri să plec peste hotare, sau să încerc ceva aici, acasă și rămân lângă familia mea. După ce am analizat un pic, am zis să încerc totuși”.

A investit banii proprii și crede că dacă statul ar avea interes și ar susține tinerii, atunci astfel de afaceri ar fi tot mai multe.

„Toate investițiile au fost făcute din surse proprii, după care am apelat și la ODIMM, la programul PARE 1+1, în anul 2016 și am obținut un mic ajutor financiar din care am putut să schimb utilajul, mă refer la cuști, sistemul de hrănire. Până în anul curent, nu am regretat că am pornit această afacere, a fost totul bine, nu m-am plâns nicodată că am câștigat mai puțin, mă mulțumeam cu câștigul pe care îl aveam. Înțelegeam foarte bine că din 10-20 de femele nu poți câștiga 1000 de euro pe lună, este ireal. Am reușit să închei câteva contracte cu unele magazine de la noi, unde livram stabil carne de iepure. De mai bine de jumătate de an însă, lucrez în pierdere. Cumva această situație mă descurejează, după aproape 8 ani de muncă și investiții sunt în pierdere, dar încerc din răsputeri să găsesc motivație ca să rezist. Ar fi extraordinar să fim și noi susținuți de către stat, la fel ca în țările vecine, dar noi suntem lăsați pe cont propriu. Păcat că nu se investește și nu sunt susținuți producătorii care pot să crească acasă, în condiții normale, hrană de calitate și să nu fim nevoiți să consumăm produse importate, de o calitate dubioasă”.

‹ adv ›

La fermă lucrează împreună cu mama sa și se descurcă, pentru că nu are vânzări la moment.

„Nu pot să angajez alți oameni, pentru că în anul curent au scăzut mult vânzările din cauza pandemiei. Capacitatea de cumpărare a oamenilor a scăzut. Mai ales că, restaurantele și cafenelele și-au sistat activitatea și respectiv, am rămas doar cu vânzările la particulari. Cu unele magazine am refuzat să lucrez, deoarece îmi solicitau doar 2-3 iepuri și respectiv, realizând livrarea nu câștigam nimic. Rasa de iepuri pe care o cresc este Martini și un hibrid francez, rase destinate pentru carne, sunt cele mai rentabile, iepurii sunt mai rapizi în creștere”. 

Optimist din fire, recunoaște că a avut multe încercări, care l-au făcut mai puternic și prin propria experiență a încercat să găsească soluția potrivită.

„Desigur că o problemă pe care o întâmpinăm sunt bolile pe care le dezvoltă iepurii, deși se spune că aceste rase nu sunt predispuse la îmbolnăviri, totuși nu este chiar așa. Nu am studii în domeniul dat, am învățat din propriile greșeli, am învățat totul din mers. Am reușit să creez pentru iepuri condiții foarte bune, am o fermă foarte îngrijită. Sper totuși că, maxim într-un an de zile să revenim la normal și să putem dezvolta afacerea. Mi-aș dori să pot identifica programe sau proiecte care să ofere granturi, pentru că am unde și știu cum pot să cresc o afacere frumoasă, cu toate condițiile necesare, chiar să propun carne ecologică. În anul curent, am încercat să cresc fără ca să vaccinez iepurii, i-am asigurat doar cu apă și cu mâncare. Lucrez cu mai multe companii care îmi livrează hrană specifică. Am rețetele mele pentru pregătirea mâncării, dar cu părere de rău, nu dispun de utilaje ca să o pot produce singur”. 

Din experiența pe care o are, spune că orice afacere are riscurile sale, respectiv și creșterea iepurilor nu este ceva ușor.

„O fermă pentru creșterea iepurilor este profitabilă, doar dacă ai un rulaj permanent. Vorbim până la urmă de animale, care necesită hrană, condiții pentru a crește. Cred că dintr-o afacere cum o am eu, cu un rulaj permanent, sau măcar așa cum a fost până la pandemie, poți să câștigi de 2 ori mai mult decât cei care muncesc peste hotare. Desigur că este foarte multă muncă. Totodată, este destul de important ca să-ți placă ceea ce faci, să iubești animalele, altfel nu o să ai succes. Țin sub control toate procesele din fermă”. 

‹ adv ›

Viorel spune că iepurii sunt animale deosebite, care reușesc să-l mire în fiecare zi.

„Mama mea este zi de zi cu mine în fermă, dar atunci când intră, iepurii reacționează doar peste vreo 30 de minute, în schimb atunci când intru eu, ei imediat încep să se joace”.

Crede că agricultura necesită mai multă atenție din partea autorităților, pentru că dispunem de resurse destul de bune pentru a dezvolta businessuri prospere.

„Cu regret, nu există interes din partea autorităților responsabile, este mult mai ușor să imporți ceva decât să-i susții pe proprii producători”.

Un kilogram de carne ar trebui să coste circa 110 -120 lei/kg pentru a acoperi chletuielile și a asigura cât de puțin un venit, ne-a mai spus producătorul. 

„Acum am stopat un pic înmulțirea pentru că nu pot să vând și respectiv, nu este cazul să investesc. Ca să pot spune că fac afacere trebuie să vând cel puțin 200 – 300 de iepuri pe săptămână, dar am posibilități mult mai mari. Cheltuiesc circa 12-13 mii de lei/săptămână. Deși, avem destul de multe provocări în acest an și sunt mulți care lasă mâinile în jos, eu vreau să cred că vom depăși cu bine”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›