‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător de levănțică: Deși recoltarea în acest an va avea loc mai târziu, ne...

Producător de levănțică: Deși recoltarea în acest an va avea loc mai târziu, ne așteptăm la o roadă pe măsură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Levănțica- una dintre cele mai apreciate plante din lume capătă teren, în ultimii ani, și pe lista de priorități agricole în Republica Moldova. Deși, este cunoscută drept o plantă nepretențioasă la condițiile climaterice, temperaturile scăzute din primăvară, dar și perioada secetoasă din acest an au dat bătăi de cap cultivatorilor de lavandă, susține fermierul din Criuleni, Alexei Cazac.

Cu toate acestea, în acest an, datorită precipitațiilor din ultima perioadă, pericolul pare depășit, iar estimările legate de roadă sunt optimiste.

„Ploile din acest an au fost binevenite, după o perioadă foarte lungă de secetă, timp în care ne uitam la plante și vedeam cum suferă și trec printr-o perioadă de stres. Deci, ploile le-au reînviat și plantele și-au recăpătat vigurozitatea. Pe lângă acest lucru vedem și o inflorescență bogată, respectiv ne așteptăm la o roadă pe măsură”, ne-a explicat Alexei Cazac.

Acum un an, fermierul a dat start perioadei de recoltare a levănțicăi pe 29 iunie, însă în acest an, din cauza condițiilor climaterice, estimează ca recoltarea să înceapă pe 2-3 iulie.

„Recolta în anul curent o vedem mai întârziată, probabil din cauza secetei și a temperaturilor negative din primăvară. Ne așteptăm la o roadă pe măsură, ceea ce ar însemna cantitativ 10-13 litri de ulei la tona de floare”.

‹ adv ›

Pe lângă secetă, Alexei își amintește că și pandemia de Covid- 19 a fost un alt factor stresant pentru lucrările din câmp.

„În perioada martie-aprilie, când am realizat plantarea, fiindcă toamna nu am putut-o face, a fost destul de stresant în câmp, fiindcă a trebuit să respectăm toate normele de protecție. Din fericire, am trecut peste acea perioadă complicată”.

Fermierul din Criuleni, Alexei Cazac, și-a lansat afacerea în 2015 împreună cu partenerul său Ghenadii Cupcic. Actualmente, cei doi dețin o suprafață de levănțică de 24 de hectare.

Amintim că, în temeiul Hotărârii nr. 19 din 27 iunie 2020 a Comisiei Naționale de Sănătate Publică, producătorii de levănțică din țară, în câmpurile cărora puteau fi organizate vizite, au fost nevoiți să-și sisteze activitatea.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›