Recolta proastă de grâu din acest an, precum și prognozele alarmante pentru porumb, pot aduce crescătorii de păsări în pragul falimentului. Acest lucru devine un garant, potrivit fermierilor, odată ce prețul de producător al ouălor și al cărnii rămâne neschimbat or chiar cunoaște o descreștere.
Cu toate acestea, magazinele din capitală, de exemplu, continuă să majoreze prețul ouălor, în ciuda faptului că prețul de producător al acestui produs, în ultimele două săptămâni, cunoaște o ușoară ieftinire, susține Roman Sîrbu, producător din Tîrnova, Dondușeni.
„Speculațiile care se fac în marketuri nu au nicio legătură cu noi, producătorii. În ultimele două săptămâni prețul ouălor este în descreștere, în ciuda faptului că noi cumpărăm cerealele cu 4,20 lei porumbul și 3,70 lei grâul. Prețul și sine costul la ouă ar trebui să fie mult mai mare. Noi lucrăm acum în minus, am fi vrut să fie prețurile mai mari. În ultimele 2 săptămâni prețul ouălor din fabrică s-a ieftinit cu 1 leu. Dacă până acum vindeam cu 12 lei, acum le dăm cu 11”.
Potrivit lui Sîrbu, consumatorii ar putea să se aștepte la majorarea prețului ouălor și al cărnii, odată ce și furajele s-au scumpit, iar acestea reprezintă elementul-cheie care dictează prețul. Totodată, dacă acest lucru nu se va întâmpla, crescătorii de păsări vor ajunge în stare de insolvabilitate.
„Dacă prețurile nu vor crește, mulți dintre noi vor da faliment. E practic imposibil să reziști cu asemenea prețuri la cereale, când sine costul la ouă și carne se face din 70 % furaje sau din ce mănâncă găinile. Luând în considerație că nu avem porumb deloc, la nivel de țară, iar recolta de grâu a fost foarte slabă și producătorii i-au crescut prețurile. Dacă în anii precedenți, în această perioadă, grâul costa 2 – 2,20 lei, acum fără 3,70- 3,80 nimeni nici nu vrea să-l vândă. Luând în considerație aceste argumente ar fi indicat să avem alte prețuri, dacă acestea nu vor crește, mulți producători vor fi nevoiți să plece de pe piață”.
Sîrbu a mai declarat că în ultima perioada ferma din Tîrnova înregistrează pe sectorul de ouă o supraproducție, iar cât privește comercializarea cărnii de pasăre, problema importului masiv din Ucraina pare a fi de nerezolvat.
În Chișinău, prețul ouălor de găină (10 bucăți) variază între 16 și 20 de lei. Potrivit ultimelor date furnizate de Biroului Național de Statistică care vizează activitatea agricolă pentru perioada ianuarie- iunie 2020, producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,9% în rezultatul micşorării producţiei atât în întreprinderile agricole (cu 12,2%), cât și în gospodăriile populației (cu 2,5%).
Comentarii