‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători de porumb: Companiile ce se ocupă cu achiziția au coborât prețul de câteva...

Producători de porumb: Companiile ce se ocupă cu achiziția au coborât prețul de câteva ori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cu toate că înregistrează recolte frumoase în cele mai multe regiuni ale Republicii Moldova, fermierii au o mare nemulțumire legată de prețurile la porumb. Producătorii se plâng că de când au început recoltarea, companiile ce se ocupă cu achiziția au coborât de câteva ori prețul, până au ajuns la 2 lei per kilogram.

Contactat de Agrobiznes, Nicolae Moraru, administratorul SRL „Roșiori Lux”, din raionul Sângerei, ne-a spus că deși speranțele erau mari, acum la recoltare se dovedește că munca lor nu mai are nici o valoare, ori cu fiecare zi prețul ce li se oferă pentru kilogramul de porumb scade.

„Dispunem de 2000 de hectare de teren agricol, dintre care 40 de hectare sunt livezi. După ploile înregistrate în lunile iulie-august așteptam o recoltă impunătoare de porumb. Am aplicat cele mai performante tehnologii, hibrizi. Totodată, am folosit îngrășăminte și la semănat și între rânduri astfel că, porumbul s-a dezvoltat foarte bine, fiecare plantă avea minim câte 2 știuleți. Acum la recoltare ne confruntăm cu mai multe probleme. Prima fiind faptul că volum avem, dar greutate nu, adică boabele sunt mai ușoare. Roada s-a diminuat din cauza arșiței și lipsei de precipitații din luna septembrie. Inițial, prognozam o recoltă de 8 tone/ha, dar cu părere de rău, dacă ne vom menține la 6 tone o să fie bine. Din cele 556 de hectare de porumb, mai avem de recoltat încă 200 de hectare. La moment, înregistrăm 6,3 tone la hectar. Și umiditatea boabelor este diferită, la începutul campaniei de recoltare era 14,5 – 14,8% la laborator, la moment a cobarât până la 13 – 12,8%. O altă problemă majoră sunt prețurile. La moment se achiziționează cu 2,30 lei/kg în masă curată cu transportul vânzătorului până la elevator. Dar ne-au anunțat că începând cu ziua de luni prețul va scădea până la 2 lei/kg. Firmele intermediare deja, propun prețul de 2-1,80 lei/kg. Dacă facem un calcul simplu atunci obținem un profit de circa 100-200 lei la hectar. Cu așa prețuri porumbul devine o cultură nerentabilă”, a mai adăugat Nicolae Moraru.

Aceiași problemă au avut-o și cu floarea soarelui, care inițial era achiziționată la prețul de 5,6 lei/kg, iar la moment cu 4,80 lei/kg.

„Roada medie care a fost obținută în raionul Sângerei este de 2,2 tone/ha. Dacă înmulțim cu 5 lei/kg obținem aproximativ 11 mii de lei, din care scădem cheltuielile suportate și iar suntem în pierdere. O altă problemă este și prețul la inputuri. La moment prețul la motorină a crescut considerabil, începând cu data de 8 octombrie s-a majorat cu 0,70 lei/litru. Astfel, un litru de motorină la bazele angro din Bălți ajunge la 16,2 lei/litru. Nu știu cum să ne descurcăm cu așa prețuri?”, a spus administratorul.

‹ adv ›

Întrebat care ar fi soluțiile pentru situația creată, producătorul a menționat că este necesară demonopolizarea pieței. Astfel ca să fie mai mulți cumpărători, crearea infrastructurii, pentru că lipsa acesteia îi impune să vândă marfa în momentul recoltării, atunci când prețurile sunt destul de mici.

Un alt producător din orașul Florești ne-a spus că speră să obțină un preț mai bun, deoarece nu vinde producția la momentul recoltării, dar dispune de un depozit unde o va păstra.

„Avem semănate circa 300 de hectare de porumb și până la moment am recoltat 120 de hectare. Recolta obținută este de la 8,4 tone/ha, până la 10 tone/ha, este o recoltă destul de bună. Nu comercializăm la moment recolta, pentru că dipunem de un depozit unde o păstrăm și vom comercializa atunci când prețul va fi mai potrivit. Avem însă probleme cu umiditatea boabelor, care este de 17-16%”, a menționat pentru Agrobiznes Tudor Burduja, agronom SRL Bio-Alianța.

În același context, solicitat să comenteze situația cu care se confruntă producătorii, Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova a accentuat că principala problemă este lipsa politicilor ce ar susține producătorii, astfel ca aceștia să poată prelucra cerealele pe care le cultivă.

„Atât timp cât în Republica Moldova nu vom avea politici care să motiveze și să susțină fermierii ca ei să poată procesa cerealele și să le poată tranforma în produse cu valoare adăugată, în hrană pentru animale ca să putem produce lapte, carne, pâine, atât timp vom avea probleme legate de prețul pentru export. Ori, dacă să mergem la export, atunci să mergem cu produse cu valoare adăugată. Producătorii de la noi trebuie să dezvolte întreg lanțul valoric ca să poată obține profitul pe care îl merită. La moment însă, 1/3 o obțin fermierii, iar 2/3 o obțin intermediarii, comercianții, procesatorii. Este o situație neplăcută că Republica Moldova își vinde cerealele și apoi cumpărăm făină, carne, lapte și alte produse alimentare care sunt importante și există posibilitatea de a le produce în Republica Moldova. Totodată, din cauza monopoliștilor de pe piață, acei care au monopolizat elevatoarele, transportul pe calea ferată, terminalul de la Giurgiulești și banii din bănci, femierii având roadă bună de cereale nu-și pot vinde producția la pețuri convenabile”, ne-a spus Valeriu Cosarciuc.

‹ adv ›

Menționăm că, campania de recoltare a porumbului este în plină desfășurare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›