‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători de uleiuri esențiale: Cheltuielile de producere sunt prea mari. O soluție ar fi...

Producători de uleiuri esențiale: Cheltuielile de producere sunt prea mari. O soluție ar fi biomasa

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Criza economică, războiul din Ucraina, dar și pandemia sunt factorii care afectează cel mai simțitor sectorul de producere al plantelor aromatice și medicinale. Și aceasta se explică prin faptul că majoritatea plantelor cultivate în țara noastră sunt surse de materie primă pentru industria cosmetică și parfumerie de peste hotare.

La moment, există atât interes, cât și potențial de dezvoltare în acest sector. Este cunoscut faptul că plantele aromatice și medicinale sunt reziliente la schimbările climatice, aceasta fiind o altă provocare majoră pentru țara noastră.

Despre aceasta a menționat Alexandru Bădărău, președintele Asociației Crescătorilor de Lavandă, în cadrul sesiunii de discuții pe platforma Dialog Pro-Business, organizată de Agenția de Investiții a Moldovei.

‹ adv ›

Președintele Asociației a punctat principalele provocări din sector, amintind că până la declanșarea actualei crize, cultivarea plantelor aromatice și medicinale era o afacere profitabilă pentru o familie. 

„Țin să remarc faptul că 95-98% din plantele aromatice, medicinale, dar și uleiurile esențiale sunt exportate. La moment, avem mai multe probleme în sector care se răsfrâng în mare parte asupra producătorilor mici. Plantele aromatice și medicinale care sunt cultivate la noi sunt surse de materie primă pentru industria cosmetică și parfumerie. Pornind de la aceasta, sectorul a fost foarte mult afectat de pandemie, pentru că produsele cosmetice și parfumerie nu sunt produse de primă necesitate, respectiv, cererea a scăzut foarte mult”. 

Alexandru Bădărău susține că cea mai mare problemă pentru sectorul dat o reprezintă creșterea prețului la gaz. În anul 2021, pentru procesarea unei tone de materie primă, producătorul suporta cheltuieli de 1 300 – 1 600 de lei, când gazul costa 4,46 lei m3. În situația actuală, când gazul costă peste 15 lei m3, cheltuielile pentru prelucrare se triplează.

„Dacă anterior acestei crize, producătorii mici puteau conta pe o profitabilitatea de 25-30%, în dependență de investițiile efectuate, la moment însă profitabilitatea este de până la -25% din cauza costurilor de procesare.

Cunoaștem despre măsurile înaintate de Guvern pentru susținerea agenților economici pe timp de iarnă, doar că pentru procesarea unei tone de materie primă se folosesc de la 70 -100 m3 de gaz. Poate o soluție pe termen mediu ar fi să utilizăm în calitate de combustibil biomasa, dar pe termen scurt, referindu-ne la perioada imediat următoare (iunie -iulie 2022), vom avea mari probleme”.

Nicolae Granciuc, antreprenor din satul Blindești, raionul Ungheni, a comunicat că ultimele evenimente au creat dificultăți și mai mari pentru producători. 

„Recent, am reușit să discut cu un partener extern, care și-a manifestat disponibilitatea să lucreze cu noi, dar relațiile au fost suspendate. Partenerul extern este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în regiune. Desigur că și majorările din ultima perioada ne îngreunează activitatea. Instalația de extragere a uleiului esențial funcționează pe baza energiei electrice și acum trebuie să identificăm soluții pentru a monta panouri electrice, cu atât mai mult cu cât aceasta este prevăzută pentru a putea fi conectată la energie alternativă”.

‹ adv ›

Acesta a mai spus că pentru a fi competitivi cu țările vecine, producătorii trebuie să optimizeze cheltuielile în procesul tehnologic, dar și să coopereze în grupuri de producători ca să poată realiza marfa mult mai ușor.

Și Marian Cuzmici, directorul companiei Esentex, a remarcat faptul că fiind o companie mare, majorarea prețului la gaz l-a afectat foarte mult, dar și prețul la combustibil. 

„Majoritatea lucrărilor agricole devin foarte costisitoare și micșorează rentabilitatea afacerii. În ceea ce ține de distilare, dispunem de utilaje moderne, ceea ce ne ajută să nu fim foarte mult afectați de majorarea prețului la gaz. Producem uleiuri de mărar, salvie, coriandru, pelin, trandafir, oregano și toate acestea sunt exportate către vest, către traiderii mari. În Moldova nu vindem nimic”.  

Vitalie Bordeniuc, directorul companiei Resendier, a menționat că sectorul de producere a plantelor aromatice și medicinale depinde, la fel ca și alte sectoare, de surse energetice, oameni.

„Administrăm o suprafață de circa 200 de ha de levănțică. Avem o competiție externă destul de mare. Bulgaria are sectorul dat foarte bine dezvoltat. Problema cu brațele de muncă este una comună pentru toate sectoarele și mai ales agricultură. Avem circa 20 de oameni angajați permanenți, dar la sezon avem nevoie de 200 de zilieri, încercăm să-i găsim, unele lucrări le mecanizăm. Apreciem că a fost aprobată o nouă modificare la Legea zilierilor, ceea ce ne va ajuta să identificăm mai ușor brațe de muncă”. 

‹ adv ›

În final, Alexandru Bădărău a amintit că piața locală este un consumator infim de uleiuri esențiale, adică circa 2-3% din uleiurile care se produc rămân pe piața locală, dat fiind faptul că avem puțini producători care folosesc uleiul esențial în producție. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›