Criza economică, războiul din Ucraina, dar și pandemia sunt factorii care afectează cel mai simțitor sectorul de producere al plantelor aromatice și medicinale. Și aceasta se explică prin faptul că majoritatea plantelor cultivate în țara noastră sunt surse de materie primă pentru industria cosmetică și parfumerie de peste hotare.
La moment, există atât interes, cât și potențial de dezvoltare în acest sector. Este cunoscut faptul că plantele aromatice și medicinale sunt reziliente la schimbările climatice, aceasta fiind o altă provocare majoră pentru țara noastră.
Despre aceasta a menționat Alexandru Bădărău, președintele Asociației Crescătorilor de Lavandă, în cadrul sesiunii de discuții pe platforma Dialog Pro-Business, organizată de Agenția de Investiții a Moldovei.
‹ adv ›
Președintele Asociației a punctat principalele provocări din sector, amintind că până la declanșarea actualei crize, cultivarea plantelor aromatice și medicinale era o afacere profitabilă pentru o familie.
Alexandru Bădărău susține că cea mai mare problemă pentru sectorul dat o reprezintă creșterea prețului la gaz. În anul 2021, pentru procesarea unei tone de materie primă, producătorul suporta cheltuieli de 1 300 – 1 600 de lei, când gazul costa 4,46 lei m3. În situația actuală, când gazul costă peste 15 lei m3, cheltuielile pentru prelucrare se triplează.
Nicolae Granciuc, antreprenor din satul Blindești, raionul Ungheni, a comunicat că ultimele evenimente au creat dificultăți și mai mari pentru producători.
Acesta a mai spus că pentru a fi competitivi cu țările vecine, producătorii trebuie să optimizeze cheltuielile în procesul tehnologic, dar și să coopereze în grupuri de producători ca să poată realiza marfa mult mai ușor.
Și Marian Cuzmici, directorul companiei Esentex, a remarcat faptul că fiind o companie mare, majorarea prețului la gaz l-a afectat foarte mult, dar și prețul la combustibil.
Vitalie Bordeniuc, directorul companiei Resendier, a menționat că sectorul de producere a plantelor aromatice și medicinale depinde, la fel ca și alte sectoare, de surse energetice, oameni.
În final, Alexandru Bădărău a amintit că piața locală este un consumator infim de uleiuri esențiale, adică circa 2-3% din uleiurile care se produc rămân pe piața locală, dat fiind faptul că avem puțini producători care folosesc uleiul esențial în producție.
Comentarii