În aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare Criuleni, reabilitat în totalitate în timpul Programului Compact, datorită irigării, agricultorii își pot cultiva plantațiile cu mai multă siguranță.
Președintele Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Criuleni, Petru Balan se poate mândri cu o livadă de 9 hectare de vișin în al 6-lea an de roadă. Culese cu grijă, fructele sunt paletate, transportate în depozitul frigorific al agricultorului, ca ulterior să ajungă pe piața de desfacere din Rusia.
Agricultorul afirmă că în acest an a reușit să strângă circa 5 tone de vișine per hectar, un rezultat cauzat de condițiile meteorologice instabile din luna aprilie.
„Productivitatea la hectar putea fi și mai mare, dar am fost afectați de înghețurile din această primăvară”.
Așa cum agricultura este o afacere des imprevizibilă, agricultorul afirmă că veniturile sunt puternic influențate de mai mulți factori, inclusiv climaterici. Dar în cazul livezii de vișin lucrurile stau altfel:
„Ne bucurăm că în pofida înghețurilor, veniturile pe care le avem din exportul vișinelor sunt mai mari decât investițiile efectuate”.
Pentru a diminua câteva din riscuri la creșterea și îngrijirea livezii, președintele AUAI Criuleni zice că fără irigare, nici nu s-ar implica în o afacere atât de extensivă. Începând cu luna martie, livada de vișin a fost irigată prin picurare cel puțin o dată la 2-3 zile.
Totodată, agricultorul recunoaște că unul dintre cele mai importante avantaje ale terenurilor sale este că se află în aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare Criuleni.
„În caz contrar, irigarea terenurilor pe cont propriu este extrem de costisitoare, nefiind o oportunitate reală pentru majoritatea agricultorilor din Moldova pentru că investițiile sunt pur și simplu enorme”.
Pe lângă vișine, Petru Balan mai are în gestiune livezi de măr, 16 hectare și cireși, 8 hectare, fructele fiind exportate în Rusia și Uniunea Europeană. Un rol important în dezvoltarea și consolidarea afacerii sale agricole a constituit construcția unui depozit frigorific cu 8 camere și o capacitate de 1200 tone, cât și o linie de sortare și ambalare performantă pentru mere.
Petru Maler, un alt producător agricol și membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Orhei, Jorile, cultivă 45 hectare de livadă de vișin, pe lângă alte circa 160 de hectare de livezi de prun, măr, cireșe și caise. Terenurile se află parțial în satele Jora de Jos și Vîșcăuți. Vișinele de soiul Meteor Korai sunt exportate în Rusia, unde cererea pentru vișinele din Moldova este foarte mare, potrivit agricultorului.
Cu peste 200 de muncitori care colectează zilnic fructele, producătorul agricol afirmă că a reușit în acest an să colecteze o roadă de 6 tone de fructe per hectar. Roada ar fi putut fi și mai bogată, notează Petru Maler, dacă nu ar fi fost înghețurile de primăvară.
De când vișinul a înflorit, agricultorul afirmă că a irigat livada prin picurare de cel puțin patru ori, în special în lunile de primăvară, când pământul a fost secetos.
„Dacă nu am fi fost conectați la Sistemul Centralizat de Irigare din Jorile, nici nu am fi putut conta pe rezultate bune. Toate terenurile pe care le lucrez se află în aria de deservire a SCI-ului anume din acest motiv”.
În premieră, în acest an agricultorul a reușit să obțină și dreptul de a transporta fructele pe piața din Rusia direct, fără intermediari, fapt care îi ușurează munca, dar și îi oferă noi oportunități de dezvoltare a afacerii în agricultură.
Comentarii