‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Mai întâi trebuie să găsim potențiali cumpărători, după care să investim în livezi....

Producători: Mai întâi trebuie să găsim potențiali cumpărători, după care să investim în livezi. La noi se face invers

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cel mai afectat sector, în anul curent, a fost sectorul horticol și în special, producătorii de mere. Pe lângă faptul că au înregistrat supraproducții, cei mai mulți și-au comercializat și recolta la prețuri foarte mici. În aceste condiții, mulți dintre ei se gândesc care ar fi soluțiile pentru actualele probleme naţionale şi regionale ale sectorului.

În cadrul Conferinței naționale „Fructele și pomușoarele Moldovei – eficiență în producere și marketing”, care s-a desfășurat săptămâna trecută, la Chișinău, mai mulți producători au menționat că doar înlocuirea soiurilor neprofitabile cu soiuri de mere de perspectivă le pot asigura un profit.

Nicolae Pascal, producător de fructe din satul Negureni, raionul Telenești a comunicat că horticultorii trebuie să înțeleagă că a venit timpul schimbărilor, și anume că trebuie să identifice, mai întâi de toate, potențialii cumpărători după care să investească și să planteze livezi intensive.

„Produc circa 3000 de tone de diverse fructe. Am avut circa 100 de hectare, dar am decis să reduc din suprafață și am defrișat livezile vechi. Astfel că, la moment dețin doar 50 de hectare de livezi performante. Din toată suprafața inițială, circa 68 de ha era cu mere, dar le-am defrișat și la moment sunt doar 30 de hectare. În schimb, roada pe care o recoltez de pe aceste 30 de hectare este cu circa 70-80% mai mare. Am sădit livezi moderne cu soiuri performante. Investim foarte mult, dar avem un alt nivel de producere, respectiv cresc și vânzările. O parte din fructele recoltate din livezile clasice nu le-am putut realiza, deoarece erau de o calitate proastă, până la urmă le-am vândut fabricilor de prelucrare cu 0,70 bani/kg. Eu cred că, mai puțin contează cum este anul agricol, dacă soiurile sunt vechi, nu poți avea vânzări. În ultimii trei ani, piața s-a schimbat radical. Am înțeles că nu avem viitor dacă nu plantăm soiuri performante. Noi am făcut un prim pas, pe care, de fapt, trebuie să-l facă fiecare producător. A venit timpul când nu mai putem vinde produse necalitative, pentru că marea majoritate a cumpărătorilor cumpără cu ochii. Am creat un grup de producători și împreună am reușit să construim un frigider. Astfel, am exportat în Bangladesh, Qatar, Arabia Saudită, Dubai. Mai avem și alte solicitări, dar negociem prețul. Țările Arabe sunt atractive pentru noi pentru că acestea solicită mere de calibru mai mic. Producătorii trebuie să înțeleagă că a venit timpul să producem o schimbare în ce și cum producem. Cred că, ar fi o soluție să nu se ofere subvenții pentru producătorii de soiuri clasice, tradiționale. Mai întâi de toate, trebuie să identificăm potențialii cumpărători, după care să facem investiții în livezi. La noi de obicei se investește, după care se strigă că nu se poate de vândut”, ne-a explicat producătorul.

‹ adv ›

De aceiași părere este și Igor Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei care susține că fiecare producător trebuie să-și asume anumite riscuri, iar statul poate să se implice doar pe anumite segmente.

„Producem tot spectrul de culturi horticole, cu excepția pomușoarelor. Anul 2018 a fost un an cu multe provocări. Provocările au început odată cu recoltarea. Prin armonizarea și aplicarea tehnologiilor performante am reușit să producem o recoltă de calitate și să o realizăm. În anul acesta, am înregistrat un surplus de recoltă la mere care a influențat calitatea producției. Situația creată implică și erorile comise de producători prin nerespectarea tehnologiei. Iată de ce este important de a avea unde să depozităm roada după care să o furnizăm către fabricile de prelucrare. În calitate de producător, dar și agent economic consider că statul poate să contribuie la deschiderea noilor piețe, dar ceea ce ține de produsele pe care le comercializăm pe piață deja depinde de producător. Personal, nu mi-aș dori ca statul să se implice nemijlocit în afacerea mea. De exemplu, cred că statul se poate implica în limitarea importului de suc din Ucraina și stimularea consumului de suc autohton. Au fost probleme cu prețul de achiziție, dar asta se stabilește din timp. O parte din producție am depozitat-o în frigider și își așteaptă consumatorul, iar o altă parte am vândut-o la fabricile de prelucrare. Situația din anul curent ne pune pe gânduri, ce facem mai departe. Sau ne acomodăm la noile sortimente, tehnologii, identificăm noi piețe de desfacere, sau rămânem la ceea ce avem la moment cu o piață instabilă. Piața cere alt sortiment, altă calitate, uniformitate la producție, care în livezile clasice nu se mai pot obține. Practic, am defrișat toate plantațiile vechi și urmează să sădim un nou sortiment. Un agricultor de performanță nu așteaptă de la cineva soluții ci încearcă să aplice singur ceva nou”, a menționat Igor Ivanov.

Cristian Mîță, din satul Albinețul Vechi, raionul Fălești crede că producătorii trebuie să se axeze pe promovarea produselor și pe diversificarea lor. Acești pași ar garanta soluționarea principalelor probleme cu care se confruntă fermierii de la noi.

„Producem mere pe o suprafață de 20 de hectare. Cea mai mare suprafață este destinată soiurilor Idared, Simirenko, Golden, Slava. Nu văd vreo problemă în comercializarea soiurilor respective, exportăm doar pe piața rusă, însă în acest an concurența a fost destul de mare, respectiv prețurile foarte mici. Cele mai rentabile au fost soiurile de vară, le-am vândut destul de ușor și la un preț bun. Problema cea mai mare este să ajungem pe piețele externe cu producția. Pentru anul viitor, dorim să plantăm și alte specii, cum ar fi cele din grupul sâmburoaselor sau pomușoare”, ne-a spus Cristian Mîță.

Amintim că, la moment, Granny Smith este considerat, de mulți producători din Europa de Est, ca fiind cel mai rentabil soi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›