📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Ploile din ultima perioadă produc pagube importante în livezile de cireș de soiuri timpurii, astfel încât s-ar putea să nu mai avem loturi pretabile pentru export.
Soiurile timpurii sunt mai sensibile la crăpare decât soiurile tardive, pentru că au coaja mai subțire și sunt recoltate mai devreme, când ploile sunt frecvente și bruște.
Producătorii ne-au menționat că pagubele finale urmează a fi estimate în următoarele zile, în unele zone ploile încă continuă.
„La soiurile timpurii ploile au înregistrat, cu siguranță, pagube mari, acestea încă nu au fost evaluate total. Cu părere de rău, cantitățile mari de precipitații înregistrate într-o perioadă scurtă de timp au dus la acest fenomen”, ne-au menționat producătorii de cireșe.
Crăparea fructelor apare atunci când coaja subțire a cireșelor nu poate face față presiunii interne, provocată de absorbția rapidă a apei din ploaie (direct prin coajă și indirect prin rădăcină).
Soiurile cu pulpă mai crocantă și fermitate mai mare, de obicei caracteristici întâlnite la soiurile tardive, rezistă mai bine.
Mariana Pîslaru, administratoarea întreprinderii Staragro Group SRL din Ustia, Dubăsari, ne-a relatat că ar putea fi vorba de pagube de până la 90% din recoltă.
„O problemă importantă este că ploile limitează posibilitatea exporturilor, cireșele recoltate în această perioadă nu rezistă transportării, astfel, nu putem risca în fața partenerilor externi. În următoarele zile urmează să estimăm pagubele finale”, ne-a relatat producătoarea.
Soiuri de cireș rezistente la crăpare
Una dintre cele mai ample experiențe la capitolul studierea fenomenului de crăpare a cireșelor o are SUA. Astfel, în continuare, ne vom axa pe studiile realizate în statul Oregon, dar și unele analize ale organizațiilor din UE.
Crăparea cireșelor este strâns legată de selecția soiului. Atât soiul (informații despre care vor fi inclus în următorul tabel), cât și portaltoiul diferă în ceea ce privește susceptibilitatea la crăpare.
Sensibilitate înaltă | Înaltă către moderată | Moderată | Scăzută |
Bing | Early Robin | Attika | Big Star |
Van | Radiance Pearl | Benton | Black Pearl |
Brooks | Sandra Rose | Chelan | Black Star |
Utah Giant | Selah | Coral Champagne | Blaze Star |
Early Robin | Selah | Cristalina | Burgundy Pearl |
Rainier | Tieton | Ebony Pearl | Suite Note |
Royal Edie | Lapins |
Impactul rădăcinii asupra crăpării variază în funcție de portaltoi. Studiile realizate pe parcurusl a zece ani (2008-2018) în diferite plantații din SUA, arată că diferite combinații de soi și portaltoi influențează diferit crăparea.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Mahaleb este în general cel mai susceptibil la crăpare, urmat de Mazzard, Gisela 5, Gisela 6, MaxMa 14, Krymsk 5 și Krymsk 6.
Printre soiurile târzii de cireș cu o sensibilitate scăzută la crăpare specialiștii din Italia menționează:
Soiul Royal Helen (IPS), care se coace în perioada soiului Regina, se caracterizează printr-o susceptabilitate redusă la crăpare. Este un soi foarte productiv cu cireșe de înaltă calitate cultivat, de obicei, pe portaltoi pitici.
Fertard, care se coace după soiul Regina, este la fel inclus în lista soiurilor cu o rezistență bună.
Ferdiva, Big Lory 1787 NV, Fermina V3122, Rocket COV, Samba Sumste sunt soiuri de cireș care la fel au o sensibilitate scăzută la crăpare. Tradiționalul Kordia la fei este puțin expus fenomenului de crăpare.
Soiurile de cireș Ferdouce V3239, Ferrovia au o sensibilitate medie.
Comentarii