‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Primim un preț mizer pentru prune la procesare. Autoritățile trebuie să verifice fabricile

Producători: Primim un preț mizer pentru prune la procesare. Autoritățile trebuie să verifice fabricile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În plin sezon de recoltare a prunelor, producătorii se plâng pe prețurile mici care sunt oferite de către fabricile de procesare. Potrivit acestora, prețurile mici sunt argumentate de către procesatorii prin costurile mai mari pe care le suportă.

Pe de altă parte, și producătorii au cheltuieli mult mai mari cărora nu le pot face față, iar prețul mic îi descurajează. Mai mult, unii producători consideră că ar fi vorba de o înțelegere la stabilirea prețului oferit, argumentând că acesta nu diferă prea mult de la o companie de procesare la alta.

„Consider că procesatorii își bat joc de producători, nouă ne-a fost propus un preț de 2,15 lei pentru un kilogram de prune. Irigă, prelucrează, achită muncitorii pentru cules, tratări – cum să acoperim aceste cheltuieli din prețul care ne este propus? În plus, fabricile solicită să facem transfer și respectiv, tot din acești 2,15 lei, trebuie să achităm și TVA, noi cu ce mai rămânem? Se creează senzația că toți procesatorii s-au înțeles și oferă același preț, nimeni nu oferă un bănuț mai mult.

Cred că trebuie să cunoască și Ministerul despre această situație. Personal nu am o cantitate foarte mare de comercializat, chiar acum mă întorc de la fabrica de procesare. Nu este corect să se ofere asemenea preț. În Polonia, spre exemplu, din ceea ce cunosc personal, fabricile de procesare achită un preț mai bun, astfel că producătorilor le este mai rentabil să le vândă la procesare decât să le depoziteze. Cred că autoritățile trebuie să intervină cu verificări”, a menționat pentru Agrobiznes producătorul Oleg Mereacre.

Fermierul spune că inițial se gândea să nu recolteze prunele ce au atins maturitatea de recoltare, dar mai cultivă un alt soi, astfel riscă să se dezvolte patogeni din cauza parcelei nerecoltate.

‹ adv ›

Alți producători au menționat că statul ar putea interveni prin oferirea unor compensații fermierilor, dacă verificările vor demonstra că prețurile de pe piață nu au fost stabilite prin înțelegeri.

Am apelat pentru un comentariu la o fabrică de procesare – „Orhei-Vit”. Reprezentanții acesteia au menționat că prețul de achiziție pentru un kg de prune este de aproximativ 2,20 lei cu transportul fabricii din câmp și 2,60 lei adus până la fabrică, pentru soiurile timpurii. 

„Prețul se stabilește în funcție de contractele de vânzare stabilite”, ne-a spus Andrei Cojocaru, serviciul de colectare Orhei.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Din pacate, anul acesta nu va fi un an bun pentru prune…. respectiv, fermierii care au livezi de prune nu vor putea anul acesta sa-si inoiasca Land Cruisurile, vor trebui sa mearga cu cele din anul trecut…..
    Iar la mare in Antalia vor sta doar 2 saptamani, in loc de 4 ….bugetul familial fiind redus…..
    Bine ca in alti ani, cand se lauda peste tot , cu exporturi de prune in Franta, in GErmania, etc…. nu se plang……

    PS: stiu ca nu toti fermierii sunt asa, dar ma refer la cei „mari”, care vin la sedinta guvernului sa ceara ajutor, cu masini de milioane……

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›