Producătorii autohtoni de carne intenţionează să majoreze cu circa 30% preţul la acest produs, anunţă compania Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri, scrie Mold-street.
Rogob susține că ar fi primit deja o notificare în acest sens şi solicită Guvernului să plafoneze prețul la carne.
Preţul angros al cărnii a crescut deja cu 16%
„În scopul protejării cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi pentru a nu admite o posibilă creştere bruscă şi substanţială a preţurilor, considerăm că este absolut necesară, pe perioada activă a stării de urgenţă, plafonarea preţurilor la produsele de strictă necesitate, care fac parte din coşul minim de consum lunar, precum este carnea. O atare plafonare este impusă şi de faptul reducerii capacităţii de cumpărare a cetăţenilor, cauzată de limitarea dreptului la muncă, prin instituirea măsurilor de carantină”, spune directorul companiei Rogob, Igor Roşca, într-o scrisoare adresată Minsiterului Agriculturii.
Reprezentanţii companiei nu oferă numele celor ce au iniţiat scumpirea, dar pe piaţă sunt puţini producători mari, iar o mare parte din carnea necesară procesatorilor este importată din statele UE.
În condiţiile în care, ca urmarea epidemiei, practic au fost stopate importurile, producătorii locali pot dicta preţurile.
Astfel, preţul angros al unui kilogram de carne de porc a crescut deja de la aproximativ 38 de lei în luna februarie 2020, la 44 de lei în ultima săptămână, iar de la 1 aprilie ar urma să ajungă la aproape 50 de lei pentru un kilogram, potrivit unor surse de pe piaţă.
Autorităţile ameninţă cu sancţiuni
Amintim că, anterior autoritățile au subliniat că în această perioadă nu este permisă majorarea prețurilor și că Guvernul ar putea să plafoneze costurile unor categorii de produse.
„Agenții economici care speculativ majorează prețurile vor fi penalizați. Noi avem rezerve și nu avem probleme ce ține de securitatea alimentară”, declara câteva zile în urmă președintele Igor Dodon.
Totodată Fiscul a avertizat că, va confisca în bugetul de stat veniturile ilicite obţinute de pe urma majorării preţurilor.
De notat că, săptămâna trecută unul dintre cei mai mari producători de alcool a majorat cu circa 70% preţul la spirt, ca urmare a creşterii cererii de acest produs utilizat ca materie primă la fabricarea gelului antibacterian.
Foto simbol: realitatea.md
Comentarii