La începutul lunii mai, pe piața locală au apărut căpșunele autohtone recoltate din câmp deschis la prețul de circa 100 lei/kg. Acestea sunt recoltate preponderent din raioanele de sud ale țării, unde cultura începe să fructifice cu circa o săptămâna mai devreme decât în zona de centru și nord.
În această săptămână, însă, prețul unui kilogram de căpșune a ajuns și la 60 de lei/kg, apoi la 20-30 de lei/kg.
Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, a menționat pentru Agrobiznes că, prețul este un instrument destul de sensibil și influențat de mai mulți factori. Respectiv, acesta nu poate fi același în fiecare an.
Tot aici, Aneta Ganenco susține că, odată cu începerea perioadei de recoltare în masă a căpșunelor vom observa o tendință de scădere a prețului de comercializare. Acesta va scădea de la o zi la alta.
Dumitru Dodica, directorul companiei de consultanță Anastasia Trading & Services SRL, a comunicat că căpșunele care se vând pe piață sunt de calitate diferită, respectiv prețul este diferit.
De menționat că, cheltuielile pe care le fac fermierii sunt diferite, iar prețul la inputuri, în anul curent, s-a majorat cu aproximativ 30% față de anul trecut. Astfel că, producătorii care utilizează inputuri au un cost de producere mai mare.
Viorel Gavriliță, producător din satul Copanca, raionul Căușeni, a spus că prețul la căpșune este foarte diferit și depinde în mare parte de calitatea produsului.
Producătorul a mai povestit că, dacă în anul trecut a avut o suprafață de circa 6 ha de căpșune plantate în câmp deschis, atunci în anul curent suprafața a fost micșorată până la 3 ha, iar pentru anul viitor planifică să ajungă la 1 ha. Vor rămâne doar cu căpșunele din sere.
Zinaida Plămădeală, reprezentanta cooperativei Berries Group, a specificat că, chiar dacă la începutul perioadei de recoltare în masă a căpșunelor din teren protejat acestea aveau prețul de comercializare de circa 100 de lei per kg, pe parcursul a câtorva zile doar prețul a ajuns până la 30 de lei/kg.
Comentarii