‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii autohtoni de căpșune, afectați de prețurile mici de vânzare

Producătorii autohtoni de căpșune, afectați de prețurile mici de vânzare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La începutul lunii mai, pe piața locală au apărut căpșunele autohtone recoltate din câmp deschis la prețul de circa 100 lei/kg. Acestea sunt recoltate preponderent din raioanele de sud ale țării, unde cultura începe să fructifice cu circa o săptămâna mai devreme decât în zona de centru și nord. 

În această săptămână, însă, prețul unui kilogram de căpșune a ajuns și la 60 de lei/kg, apoi la 20-30 de lei/kg.

Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, a menționat pentru Agrobiznes că, prețul este un instrument destul de sensibil și influențat de mai mulți factori. Respectiv, acesta nu poate fi același în fiecare an. 

„Prețul de comercializare depinde foarte mult de condițiile climaterice atât din țara noastră, cât și din țările concurente. Totodată, mai este influențat și de condițiile economice de pe piața internă, mă refer aici la prețul carburanților, curentului electric pentru producătorii care cresc căpșune în teren protejat. Până la urmă, prețul de comercializare este o cifra care se află între ofertă și cerere, iar în cazul în care producătorii solicită un preț mai mare, dar produsul nu se vinde, atunci acesta, cu siguranță, va merge în scădere.

Mai mult decât atât, în cazul căpșunelor, care sunt un produs perisabil, fermierii stabilesc un preț astfel ca până la următoarea culegere să poată deja vinde întreaga cantitate recoltată”. 

‹ adv ›

Tot aici, Aneta Ganenco susține că, odată cu începerea perioadei de recoltare în masă a căpșunelor vom observa o tendință de scădere a prețului de comercializare. Acesta va scădea de la o zi la alta. 

„Producătorii de la noi avansează mult în ultimii ani și cultivă soiuri noi de căpșune, diversifică ambalajul și metodele de comercializare. Observăm o tendință direcționată spre modificarea tehnologiilor de cultivare, când de pe aceeași suprafață poți obține o cantitate mai mare de producție cu un soi mai productiv și cu calități gustative mai înalte. Chiar dacă prețul este unul din factorii care îi determină pe oameni să cumpere un produs, totuși aspectul vizual, calitățile gustative și aroma la fel influențează decizia finală a consumatorului”. 

Dumitru Dodica, directorul companiei de consultanță Anastasia Trading & Services SRL, a comunicat că căpșunele care se vând pe piață sunt de calitate diferită, respectiv prețul este diferit.

„Nu putem să comparăm căpșunele care au un calibru de 15-20 cm cu cele cu calibru de 30-40. La moment, avem prețuri care încep de la 80 de lei per kg și până la 25 de lei. Căpșunele de prima calitate, care au mărimea uniformă se vând la prețul de 80 de lei cu livrare, iar producătorii care le vând direct din câmp – cu 30 de lei. Pe parcursul ultimelor zile, am observat o tendință de scădere a prețului atât la căpșunele de calitate premium, cât și la cele de-a doua calitate, cu aproximativ 30% față de data de 1 mai 2024. Cei care au suprafețe mici de căpșune le vând și la prețul de 20-30 de lei kg, iar producătorii mai mari încearcă să-și vândă producția prin intermediul supermarketurilor sau fac livrări direct către consumator și respectiv obțin un preț mai avantajos, mai mult de 50 de lei/kg”.

De menționat că, cheltuielile pe care le fac fermierii sunt diferite, iar prețul la inputuri, în anul curent, s-a majorat cu aproximativ 30% față de anul trecut. Astfel că, producătorii care utilizează inputuri au un cost de producere mai mare. 

„În acest caz, costul de producere este diferit și prețul de vânzare la fel. Dacă e să vorbim de producerea la nivel industrial, costul de producere pentru un kg de căpșune ajunge la 23-28 de lei, în dependență de tehnologie și de costurile investițiilor în primul an de la plantare. Astfel că, dacă un producător vinde căpșunele la prețul de 30 de lei/kg, atunci nu își poate recupera costul de producere, dacă însă le vinde cu 50-60 de lei/kg – are și un profit”. 

‹ adv ›

Viorel Gavriliță, producător din satul Copanca, raionul Căușeni, a spus că prețul la căpșune este foarte diferit și depinde în mare parte de calitatea produsului. 

„Consider că, pentru primele căpșune din teren deschis prețul este unul mic. Mulți producători din raionul Soroca au înființat plantații de căpșune cu cele mai mici investiții și respectiv, stabilesc prețuri foarte mici la recoltă, dar prin aceasta influențează prețul de pe piață inclusiv, pentru noi cei care am investit mult în soiuri de calitate. Noi vindem căpșunele în magazinul propriu, facem și livrări, o parte merge la piața angro. Pot să spun că a apărut o cantitatea foarte mare de căpșune timpurii, fără estimări preventive, de o calitate proastă, ceea ce a dus la scăderea rapidă a prețurilor”.  

Producătorul a mai povestit că, dacă în anul trecut a avut o suprafață de circa 6 ha de căpșune plantate în câmp deschis, atunci în anul curent suprafața a fost micșorată până la 3 ha, iar pentru anul viitor planifică să ajungă la 1 ha. Vor rămâne doar cu căpșunele din sere. 

„În anul curent am avut probleme și cu căpșunele din sere, deoarece au început să fructifice mult mai devreme și planta nu a reușit să se dezvolte. Personal, am recoltat circa 50% de pe plantă și ea nu a mai rezistat”. 

Zinaida Plămădeală, reprezentanta cooperativei Berries Group, a specificat că, chiar dacă la începutul perioadei de recoltare în masă a căpșunelor din teren protejat acestea aveau prețul de comercializare de circa 100 de lei per kg, pe parcursul a câtorva zile doar prețul a ajuns până la 30 de lei/kg. 

„Producătorii mai mari, care au în vânzare căpșune de calitate înaltă încearcă să mențină prețul măcar la nivelul celui din anul trecut. Una din cauzele prețurilor mici ar fi oferta prea mare, dar și puterea de cumpărare a consumatorilor care este mică la moment. Mai mult ca atât, încă nu avem cantitățile suficiente pentru a exporta pe piețele cu care avem deja o experiență. Din păcate, în țara noastră, costurile de producere sunt înalte și cu volumele mici pe care le avem în tunele/sere, nu putem să concurăm cu țările unde au temperaturi ridicate și resurse naturale gratuite. Oricât de bine nu am gestiona resursele, costurile oricum sunt mari, mult mai mari ca la concurenții actuali (în perioada aprilie-mai). În plus, prețurile sunt influențate și de concurența neloială a producătorilor din Ucraina”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›