‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de fructe și struguri pot beneficia de sprijin financiar pentru recolta 2014

Producătorii de fructe și struguri pot beneficia de sprijin financiar pentru recolta 2014

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A fost aprobat Regulamentul cu privire la acordarea sprijinului financiar producătorilor de fructe și struguri pentru recolta anului 2014, prin Ordinul MAIA nr. 120, din 17 iunie 2015.

Astfel, toți producătorii de fructe și struguri care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă pot depune cererile pentru solicitarea sprijinului financiar pentru recolta anului 2014, în cadrul componentei ”Compensații pentru susținerea vânzărilor” a Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială privind finanțarea adițională a Proiectului MAC-P, în valoare de 12 milioane dolari SUA. Ajutorul financiar este destinat micilor producători de fructe și struguri,  plantațiile cărora nu depășesc 15 hectare.

Sprijinul financiar stabilit în dolari SUA se acordă în MDL, la cursul de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA, în mărime de 19,3 lei pentru 1 dolar SUA. Mărimea sprijinului financiar pentru producătorii de fructe este de 1,93 lei (0,1$) pentru fiecare kg. de mere; 1,35 lei (0,07$) pentru fiecare kilogram de prune; 1,54 lei (0,08$) pentru fiecare kilogram de struguri de soiuri europene livrați la întreprinderile de procesare până la data de15.11.2014; 0,77 lei (0,04$) pentru fiecare kilogram de struguri de soiuri de tip ”Isabella” livrați la întreprinderile de procesare până la data de 01.11.2014.

‹ adv ›

Sprijinul financiar se acordă pentru următoarele specii de fructe: mere, soiuri de vară și toamnă (cu recolta medie nu mai mult de 40t/ha); prune, soiuri timpurii (cu recolta medie nu mai mult de 18t/ha); pentru viță de vie, soiuri europene/soiuri de struguri pentru produse alimentare (cu recolta medie nu mai mult de 12t/ha).

Astfel, în perioada 1-31 august 2015, cererile de solicitare a sprijinului financiar se vor depune de către producătorii agricoli la comisiile speciale din cadrul administrației publice locale. Ulterior, dosarele însoțite de actul de predare-primire se vor depune de către comisiile speciale, până la 7 septembrie 2015, la secțiile teritoriale ale AIPA, urmând de a fi preluate de Direcția administrare și control, a AIPA (sediul central). La final, Comisia centrală va asigura examinarea dosarelor și va aproba finanțarea acestora.

Amintim, că Acordul de finanțare adițională al proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P),  a fost semnat la  21 mai 2015 între Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială și prevede alocarea Republicii Moldova a unui credit în valoare de $12 mln.  Acordul are drept obiectiv acordarea suportului financiar producătorilor de fructe și struguri din Republica Moldova, care au fost  afectați de embargoul rusesc impus în anii 2013-2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›