Producătorii de lapte din întreaga lume se confruntă cu o criză existenţială în contextul în care au aruncat milioane de litri, au redus producţia şi au vândut vacile mai bătrâne, transmite Bloomberg.
Lactatele reprezintă una dintre cele mai importante pieţe alimentare mondiale. Potrivit ONU, 14% din schimburile agricole este asigurat de sector, iar peste 150 de milioane de fermieri au cel puţin un animal care dă lapte. Industria este evaluată la aproximativ 700 miliarde de dolari, dar, în prezent, este în pragul unei crize, menționează sursa.
Odată ce pe rafturile magazinelor noastre găsim, inclusiv, produse lactate provenite din import, ne-am întrebat dacă criza lactatelor va afecta și consumatorii din Republica Moldova, care s-ar putea confrunta cu majorări de prețuri. Potrivit directorului executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”, Carolina Linte, fluctuații de prețuri sunt puțin probabile, iar dacă acestea vor fi, le vom simți la sfârșitul verii.
„Trebuie să luăm în considerație că suntem țară importatoare de produse lactate și importăm din Uniunea Europeană, Ucraina și Belarus. Deci, ceea ce ține de import, majorări de prețuri vor fi în luna august- septembrie, atunci când vom vedea prețul furajelor și care va fi prețul mondial la lapte. Deocamdată, noi asigurăm în proporție de 70 % piața locală cu produse autohtone, iar majorări de prețuri nu se vor înregistra, din motiv că puterea de cumpărare este în descreștere și chiar dacă vor avea loc careva majorări, ele vor fi treptate și neesențiale pentru consumatori”.
Conform datelor oferite de Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și produse Lactate, pentru anul 2019, la nivel local, au fost colectate și procesate 308 mii tone de lapte brut, în descreștere față de anul 2018 cu 60 de mii de tone (-17/ -18% ).
Comentarii