‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii de lapte din Moldova riscă să intre în faliment

Producătorii de lapte din Moldova riscă să intre în faliment

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asociația Națională a Producătorilor de Lapte din Moldova este îngrijorată de situația care se creează în țară și cere de la Guvern să protejeze producătorii locali ale căror produse nu pot rezista în fața concurenței străine.

Piața moldovenească de lapte și produse lactate este invadată de importul extern. În contextul în care piața Rusiei nu este accesibilă în ultima perioadă pentru produsele ucrainene, acestea au dat năvală în Moldova. Asociația Națională a Producătorilor de Lapte din ţară este îngrijorată de situația creată și cere de la guvern să apere producătorii autohtoni ale căror produse nu pot face față concurenței în creștere, a declarat pentru Sputnik Carolina Linte, președintele Asociației.

”Ucraina  a fost nevoită să-și diversifice piețele, O parte din produse, inclusiv cele ușor alterabile, au ajuns pe piața noastră, reducând astfel producția și capacitatea de consum. Asta înseamnă că este utilizată și mai puțină materie primă. Anume de aceea au fost închise mai multe puncte de colectare a laptelui. Singurul lucru de care avem nevoie astăzi, este ca Moldova să-și protejeze piața internă prin taxele vamale pentru importul din Ucraina”, a precizat interlocutoarea.

Ucraina a stabilit deja demult taxe pentru importul produselor moldovenești, dar autoritățile din Moldova nu se grăbesc să ia măsuri similare pentru a proteja piața autohtonă. Potrivit lui Linte, dacă situația nu se va schimba, ramura pur și simplu nu va rezista.

”Dacă Ucraina va continua să exporte lapte în Moldova, în acest caz se vor închide întreprinderile locale, nu vor veni impozite la buget, iar oamenii vor rămâne fără lucru”, a mai remarcat specialistul.

Expertul a subliniat că piața moldovenească nu va putea supraviețui nici din contul exportului.

”Moldova nu poate exporta în UE produse animaliere. Nu putem exporta nici în Belarus și Ucraina și nici în alte țări din CSI, pentru că produsele noastre sunt mai scumpe decât în aceste țări. Noi așteptăm ca Guvernul să ia măsuri în sectorul de producere a laptelui”, a încheiat Linte.

Cerințele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte au fost deja transmise ministerului de profil și în cel mai apropiat timp vor fi examinate de Guvern.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›