‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii de mere: Dacă nu va fi modificat Regulamentul de asigurare, majoritatea companiilor vor...

Producătorii de mere: Dacă nu va fi modificat Regulamentul de asigurare, majoritatea companiilor vor da faliment

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile scăzute de la începutul perioadei de vegetație, ploile cu grindină din lunile mai și iunie, ploile abundente au compromis calitatea merelor. Astfel că, producătorii spun că, vor recolta o cantitate mai mică pentru export, iar cea mai mare parte va merge la procesare. Acestea, dar și alte probleme cu care se confruntă pomicultorii au fost discutate în cadrul ședinței lărgite a Consiliului Asociației Moldova Fruct la care a participat ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu.

Vladimir Gamureac, compania Agro-Product SRL din satul Colicăuți, raionul Briceni a spus că dacă lucrurile nu se vor soluționa, atunci o mare parte dintre companiile de succes vor falimenta. Totodată, producătorul a amintit că, în anul 1988 Republica Moldova producea 1 milion de tone de fructe, iar Polonia 300 de mii de tone. Astăzi, Polonia produce 6 milioane de tone, iar Republica Moldova 300 de mii de tone de mere pentru export.

„Aceste cifre vorbesc despre evoluția pe care a înregistrat-o Republica Moldova pe parcursul a 30 de ani, cât de mult am evoluat. În lunile mai-iunie, în zona de nord am avut mai multe calamități naturale, inclusiv ploi puternice, grindină, astfel că au fost distruse circa 70 – 80% din culturi atât livezi de mere, cât și cartofi, harbuji, grâu. Încercăm să ne asigurăm producția, dar în Regulamentul privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură posibilitățile de asigurare sunt limitate. Suma care se acordă la subvenționare o folosim integral. Am formulat de mai multe ori propunerea ca să fie modificat Regulamentul și anume să fie exclusă plafonarea la asigurarea riscurilor în agricultură. Consider că, odată ce va fi înlăturat plafonul am contribui la informarea în masă a producătorilor din teritoriu ca să-și asigură plantațiile. Dacă nu aveți asigurare nu mai puteți conta pe suportul statului. Atunci când asigurăm suprafețe mici, suntem nevoiți să venim la minister și să solicităm ajutor. O altă problemă cu care ne confruntăm este legată de fabricile de procesare. Vă rugăm să monitorizați, să discutați ca acestea să ne ofere un preț normal, nu mai puțin de ceea ce se oferă în regiune. Fabricile știu situația din livezi, că vor avea la prelucrare sute de mii de tone și ne oferă prețuri mizere. Ei nu trebuie să facă înțelegere de cartel. Totodată, venim cu propunerea ca Ministerul Agriculturii să discute cu Ministerul Finanțelor ca să avem vacanță de reeșalonare la impozitul pe venit. Să putem achita impozitul în anul viitor, pentru că noi nu avem în anul curent de unde să achităm. Venitul trebuie să-l achităm pentru roada din anul trecut, dispunând de infrastructură noi depozităm merele și le vindem 70-80% după anul nou, iar ceea ce am comercializat se impozitează deja în anul curent. Noi am avut de suferit din urma calamităților și totodată avem de achitat impozite. Nu mai puțin important este și faptul că ne-am dori să achităm impozite echitabile. Gospodăriile țărănești achită impozit funciar de 100 de lei și atât. Noi achităm impozite anuale de 3000 de lei la hectar plus 3000 de lei/ha plata de arendă. În total, achităm 6 mii de lei pentru un hectar anual. Noi investim în infrastructură, dezvoltăm sectorul. Dacă lucrurile nu se vor schimba atunci multe companii vor da faliment”, a mai spus Vladimir Gamureac.

Tatiana Pavliuc, director Plaiul Bârlădean SRL din satul Bârlădeni, raionul Ocnița a susținut propunerile înaintate de colegul său și a constat că dacă vor fi operate modificări în Regulamentul privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură, atunci producătorii îți vor asigura roada.

„În anul curent, avem plantații de mere care au fost afectate de grindină, doar plantațiile care au plasă antigrindină arătă recolte mai bune. La moment pentru merele care merg la prelucrare ni se oferă prețul de 1,12 lei/kg. Considerăm că, este vorba despre monopolul la fabrici. Sinecostul pentru un kg de mere este de 2 lei. Dacă în anii precedenți nu eram afectai de grindină și vindeam merele cu 5 lei, iar cele care mergeam pentru prelucrare cu un lei și ceva, în anul curent toate merele vor merge pentru prelucrare și ni se propune prețul de un leu, noi nu reușim să ne acoperim cheltuielile directe, dar trebuie să mai plătim oamenilor, să scoatem merele din livadă, să le transportăm, să achităm impozite și rămânem doar cu datorii. Cred că, ar trebui statul, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să intervină, cel puțin să discute cu procesatorii. Noi vedem că prețul pentru concentratul de suc nu s-a mărit, iar sucul în magazine se vinde cu 16 lei. Munca noastră nu costă nimic. Noi asigurăm o parte din plantații, dar în anul acesta s-a majorat plafonul până la un milion. Dar cea mia mare problemă totuși este faptul că, asigurăm doar cantitativ recolta, dar calitatea nu o asigură nimeni. Nu o să primesc asigurarea pentru că merele sunt pe copac, dar este afectată calitatea. Solicităm să fie revizuit Regulamentul de asigurare. Doar așa o să putem convinge mai mulți producători să-și asigure recolta”.

‹ adv ›

Georgeta Mincu, ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a explicat că mai multe dintre problemele enunțate de producători sunt cunoscute de minister, mai mult ca atât multe dintre acestea au fost discutate și urmează să fie întreprinși pași concreți pentru a identifica soluțiile viabile.

„Astfel vom revizui chestiunile ce țin de reeșalonare, crearea fondului mutual, Regulamentul de asigurare. Țin să vă informez că pagubele produse de calamitățile naturale au fost estimate la 570 de milioane de lei. În Republica Moldova sunt 132 de puncte rachetare, care funcționează doar cu o singură rachetă. S-a decis ca va fi revizuită comisia de achiziții a rachetelor”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›