Producătorii de sfeclă de zahăr din Republica Moldova s-au adresat Guvernului să nu recurgă la modificări fiscale, precum și să examineze posibilitatea de a achita în 2015 subvenţii producătorilor de sfeclă.
Preşedintele Uniunii Republicane Uniagroprotect, Alexandru Slusari, a relatat agenţiei „INFOTAG” că Consiliul pentru Zahăr a discutat evoluţia situaţiei din industrie, menţionând o serie de probleme legate de introducerea de către Rusia din 1 septembrie a taxei la produsele din Republica Moldova.
„Lucrătorii din industria sfeclei de zahăr sunt îngrijoraţi de excesul de zahăr în ţară, precum şi subiecte legate de exporturile acestuia”, a declarat Slusari, spunând că Consiliul pentru Zahăr a aprobat recursul către Guvernul Republicii Moldova.
Declaraţia conţine patru subiecte important pentru lucrătorii din ramură. Primul este ca statul să nu schimbe politica fiscală, păstrând pentru zahăr şi sfeclă TVA-ul de 8%, precum și efectul taxei restrictive la importul de zahăr în proporţie de 75%.
A doua rugăminte priveşte ajutorul Guvernul în negocierile cu UE pentru majorarea cotei exporturilor moldoveneşti de zahăr, care la moment este de puţin peste 37 mii tone.
„Ajutorul ar fi de mare folos şi în negocierile cu ţările CSI, în special, Kazahstan şi Uzbekistan, unde producătorii moldoveni ar putea exporta zahăr”, a spus Slusari.
A patra cerere se referă la analiza posibilităţii de a plăti începând cu 2015 subvenţii de stat şi producătorilor de sfeclă, care, spre deosebire de alte sectoare ale agriculturii, nu le primesc.
Fiind întrebat despre suma acestor subvenţii, Slusari, a declarat că ar fi optim dacă pentru fiecare tonă de sfeclă crescută producătorii ar primi câte 150 de lei.
Preşedintele Uniagroprotect a atras atenţia asupra comportamentului „civilizat” al procesatorilor de sfeclă de zahăr.
„În situaţia actuală din partea lor nu există accese de furie și renunţări de la condiţiile de achiziţionare a sfeclei de zahăr”, a declarat Slusari, menţionând că industria sfeclei de zahăr este unica în Republica Moldova, care la începutul sezonului întreaga recoltă de sfeclă este deja contractată.
Producătorii de zahăr au confirmat că vor accepta sfecla pentru procesare la preţurile specificate în contractele de achiziţionare a sfeclei de zahăr.
Potrivit datelor „INFOTAG” preţul de bază per tonă de sfeclă este de 600 de lei, care prevede diverse adaosuri pentru calitatea recoltei şi termenii de livrare la fabrici. Procesatorii nu exclud că în 2015 preţul de achiziţie poate fi redus.
Comentarii