‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii din Nisporeni utilizează datele stației meteo pentru a combate bolile și dăunătorii

Producătorii din Nisporeni utilizează datele stației meteo pentru a combate bolile și dăunătorii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De mai mulți ani specialiști în protecția plantelor vorbesc despre utilitatea stațiilor meteo în planificarea realizării tratamentelor, dar și a diferitor lucrări de întreținere a culturilor.

Mai mulți producători agricoli din raionul Nisporeni anul acesta au avut ocazia să se convingă de eficiența unei astfel de achiziții. Datorită suportului USAID/APM aceștia au reușit să procure o stație meteo, iar pe parcursul sezonului au realizat lucrările ghidându-se după datele oferite de aceasta.

„Din Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „PRUTENI II” fac parte mai mulți producători agricoli din regiune, însă 13, care au suprafețe mai mari de gestionat, utilizează datele furnizate de stația meteo. Chiar dacă am dorit să o procurăm, la început ne uitam puțin sceptic, pentru că nu eram siguri dacă vom reuși să înțelegem principiul de funcționare. Acum, putem planifica diferite lucrări, cunoaștem când acestea pot fi realizate. Am achiziționat stația datorită unui grant în valoare de 500 de mii de lei, contribuția noastră a fost de 20%. Stația a fost instalată primăvara. Datorită suportului acordat a fost achiziționată stația, dar și alte echipamente și utilaje”, ne-a spus Victor Jalbă, director AUAI „Prutenii II”.

Prognoze meteo exacte

„Meteo pe care îl auzim la televizor nu coincide cu realitatea, nici cel de pe site-urile specializate, însă stația meteo ne oferă prognoze exacte, care coincid practic oră în oră. Știm exact când vor cădea precipitații, ce temperaturi vor fi înregistrate, dar și ce riscuri pot apărea la acest capitol. Producătorii verifică umiditatea, temperatura, precipitațiile, cantitatea de rouă căzută, vântul, dar și alte aspecte importante pentru a realiza anumite lucrări în câmp”.

‹ adv ›

Realizează tratamentele, în baza datelor furnizate de stație

„Stația ne oferă prognoze pe termen lung, dar și alte informații importante pentru noi. Spre exemplu, datorită datelor furnizate de stația meteo determinăm de la distanță perioada optimă de realizare a lucrărilor, de combatere a bolilor și dăunătorilor, când tratamentele aplicate vor fi eficiente. Circa 9 producători, practic, nu planifică nimic fără a analiza datele furnizate de stația meteo”.

Monitorizează datele, datorită aplicației instalate în telefon

„Avem o parolă unică pe care o utilizăm pentru a analiza datele. Producătorii și-au instalat aplicația în telefon, așa e mult mai ușor, pot vedea, indiferent de unde se află, ce prognoze sunt sau riscuri”.

Pe lângă stația meteo, utilizatorii de apă au și câteva echipamente speciale prin intermediul cărora determină cantitatea de umiditate din sol până la adâncimea de până la 60 de cm.

„Fermierii utilizează aceste echipamente pentru a determina cantitatea de umiditate din sol și deja decid dacă e cazul sau nu să realizeze irigarea”.

‹ adv ›

Stația meteo – utilă și în campania de recoltare

„Stația meteo este foarte utilă și toamna, în perioada campaniei de recoltare, deoarece datele furnizate sunt exacte. Deja fermierii știu dacă vor fi sau nu precipitații, dacă la umiditatea indicată va fi posibil sau nu de realizat recoltarea”.

Victor Jalbă susține că toate posibilitățile oferite de stația meteo încă nu au fost explorate până la capăt de producători.

„Noi am discutat despre tot ce se poate de făcut cu ajutorul stației meteo, însă fermierii încă nu au reușit să se obișnuiască până la capăt, dar învață zi de zi, se adaptează. Chiar dacă stația este mai utilă celor cu suprafețe mari, o utilizează atât producători care au sute de hectare în gestiune, cât și cei cu 10-20 de hectare”.

Per total, pentru circa 800 de hectare de terenuri agricole sunt realizate prognozele.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›