luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermieri din Transnistria, instruiți de Avgust și Yug AgroInvest cum să mențină sub control...

Fermieri din Transnistria, instruiți de Avgust și Yug AgroInvest cum să mențină sub control bolile la floare și rapiță

Recomandate

Pe lângă importanța utilizării produselor de uz fitosanitar și îngrășămintelor de calitate, un rol important în reușita culturilor îl au și anumite procedee agrotehnice, care, realizate incorect și în perioada nepotrivită, contribuie la răspândirea bolilor și reducerea recoltei.

Pentru a explica fermierilor cum pot obține recolte stabile și evita răspândirea bolilor în culturile de floarea soarelui și rapiță, distribuitorul oficial al Companiei Avgust pe teritoriul TRansnistriei – Yug AgroInvest, în parteneriat cu Compania Avgust au organizat un eveniment dedicat combaterii bolilor la aceste culturi.

„Fermierii trebuie să cunoască nu doar care este momentul optim de aplicare a produselor de uz fitosanitar, ci și care sunt factorii ce ar putea influența eficiența acestora sau genera dezvoltarea fitopatogenilor în culturi. Produsele Avgust sunt deja cunoscute și apreciate de fermieri, de aceea dorim să prezentăm și alte aspecte importante, iar  producătorii deja urmează să facă alegerea corectă. Am optat pentru un expert în fitopatologie cu renume în Ucraina și nu doar, iar acesta a explicat procedee practice importante ce nu pot fi neglijate sau trebuie evitate la producerea culturilor de floarea soarelui și rapiță”, a explicat Ivan Roșior, reprezentantul companiei Avgust în Moldova.

Directorul Yug AgroInvest, Alexandr Gulin, susține că fermierii transnistrieni produc, în special, culturi de câmp, iar floarea soarelui și rapița sunt printre cele mai cultivate.

„De 17 ani suntem prezenți pe piața inputurilor agricole din Transnistria și ne menținem poziția de lider datorită produselor de calitate. Fermierii din zonă sunt, în special, antrenați în producerea culturilor de câmp cum ar fi: orz, porumb, floarea soarelui sau rapiță. La moment, cea mai mare problemă a fermierilor este insuficiența precipitațiilor, astfel aceștia sunt în căutarea soluțiilor ce le-ar permite obținerea recoltelor stabile în condițiile create. Astfel, seminarul a avut drept scop famliarizarea cu unele din aspecte importante”, a menționat Alexandr Gulin.

Speakerul evenimentului a fost Alexandr Akulov, șeful catedrei de micologie și fitoimunologie a Universității Agrare Naționale din Harkov, Ucraina.

„Datorită suprafețelor tot mai mari ce au fost destinate culturilor de floarea soarelui și rapiță, realizarea tratamentelor pentru menținerea sub control a bolilor a devenit o necesitate stridentă. Însă, contează nu doar ca acestea să fie aplicate, ci și momentul când și cum sunt aplicate și ce lucrări urmează după. Floarea soarelui și rapița au un șir de boli comune, pentru care rămân viabile aceleași recomandări. Dacă e să vorbim de bacterioze, nu este permisă administrarea îngrășămintelor organice cu microelemente în cazul prezenței acestora și nu este recomandată realizarea lucrărilor solului – praful duce la înmulțirea bacteriei. Ciupercile ce provoacă putregaiul alb, în condiții de secetă dezvoltă scleroții în interiorul culturii, iar în prezența umidității aceștia apar la exterior. Boala se răspândește inclusiv prin semințe, iar aratul nu contribuie la reducerea infecției, în condițiile în care ciuperca rezistă în sol până la 12 ani. Soluția pentru combaterea acestei boli este majorarea activității microbiologice a solului (culturi siderate, îngrășăminte verzi, asolamente cu un spectru mai larg de culturi)”, a spus Alexandr Akulov.

Acestea au fost câteva aspecte despre care a vorbit expertul în cadrul evenimentului.

Producătorii din Transnistria sunt orientați spre obținerea produselor finite, nu producerea materiei prime, susține Fedot Țîbulschi, reprezentant al Ministerului Agriculturii din Transnistria. Acesta participă activ la seminarele dedicate fermierilor și susține că asigurarea fermierilor cu informații utile este deosebit de importantă pentru dezvoltarea sectorului.

„Avem circa 5 mii de producători antrenați în agricultură. Agricultura asigură securitatea alimentară a republicii, este o ramură strategică pentru noi. În ultimul timp, se dezvoltă tot mai mult întreprinderile agricole mari, majorând suprafețele, însă încercăm să susținem fermierii mici, deoarece aceștia ne asigură cu produse importante precum legumele. Scopul nostru este nu de a produce materie primă, ci finită. Seminarele în cadrul cărora sunt prezentate teme cum ar fi combaterea bolilor sau dăunătorilor din culturi sunt deosebit de importante pentru producători și apreciem mult atunci când companiile sunt orientate nu spre comercializarea producției, ci spre susținerea fermierilor”, a explicat Fedot Țîbulschi.

În cadrul evenimentului, Nicolai Schițco, reprezentantul Companiei Sateen Union România în Republica Moldova, a prezentat portofoliul de semințe pentru culturile de câmp recomandat pentru acest sezon.

„Atât materialul semincer, cât și produsele de uz fitosanitar sunt în continuă dezvoltare, alegându-le corect fermierul crează un tandem frumos și poate obține rezultate pe măsura așteptărilor. Schimbările din sector pot afecta producerea culturilor, de aceea fermierii trebuie să fie pregătiți pentru a face față acestora, inclusiv informându-se pe parcursul seminarelor”, Nicolai Schițco.

 

La eveniment au participat nu doar producători agricoli, ci și profesori din cadrul Universității de Stat din Tiraspol.

„Gestionez proiectul științific ce ține de protecția plantelor decorative în cadrul Grădinii Botanice din republică, iar utilizarea produselor de uz fitosanitar cu un grad redus de fitotoxicitate este un scop important. Utilizez produsele Avgust pentru combaterea bolilor plantelor decorative, fiind eficiente și la un preț accesibil. Seminarul organizat a fost deosebit de interesant pentru mine. Au fost prezentate mecanisme de acțiune complexe și eficiente, pe care, ulterior, le voi prezenta studenților mei”, a spus Olga Antiuhova, doctor în agricultură, conferențiar universitar în cadrul Universității de Stat din Transnistria.

Dacă lucrezi cu Compania Avgust – nu pierzi anul, au spus fermierii care utilizează produsele companiei de ani buni.

„Gestionăm în cadrul întreprinderii 20 de mii de hectare de teren agricol. Asolamentul include: grâu circa 50% din total, urmat de porumb, mazăre, muștar, hrișcă, rapiță. Procesăm recolta obținută pentru a obține produse finite. În ultimii ani, semănăm rapiță pe o suprafață de circa 1-2 mii hectare, iar floarea soarelui pe 3,5-4 mii de hectare. Culturile se dezvoltă bine datorită faptului că acordăm o atenție deosebită produselor utilizate”, Nicolai Gruzev, producător.

„Avem 200 de hectare de teren agricol pe care creștem culturi de câmp: floarea soarelui, porumb, grâu. Spre regret, din cauza condițiilor climaterice suntem nevoiți să excludem unele culturi din asolament, foarte puține culturi se dezvoltă bine fără irigare. Dacă lucrezi cu Compania Avgust – nu pierzi anul. Produsele sunt cu adevărat eficiente, iar prețurile bune. Primim recomandări la timp, iar acest lucru contează foarte mult, nu toate întreprinderile mici au specialiști, de aceea apreciez mult efortul companiei”, Alexandr Dodon, producător.

„Pe circa 300 de hectare creștem culturi multianuale (26 hectare) și culturi de câmp. Utilizăm produsele Avgust de circa 8 ani și suntem mulțumiți de calitatea acestora. Aplicăm atât îngrășămintele, cât și utilizăm pesticidele Companiei Avgust procurate de la distribuitorul You AgroInvest”, Vitalie Corman, producător.

 

Pe parcursul acestui sezon agricol, Compania Avgust,  în parteneriat cu distribuitorii săi, va organiza și alte seminare pe teritoriul țării.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale