‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii germani de căpşune trec activ la producerea căpşunelor în sere

Producătorii germani de căpşune trec activ la producerea căpşunelor în sere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După cum menționează Ludger Linnemanstons, reprezentantul centrului de cercetare din Schtraulene, Germania, condițiile climaterice din această țară nu sunt pretabile pentru creşterea pomuşoarelor. În plus, în ultimii ani, cataclizmele naturale au devenit tot mai frecvente – furtuni, ploi abundente, grindină și căldură, ceea ce complică și mai mult producerea fructelor uşor perisabile, scrie East-fruit.

Temperatura optimă a aerului pentru producerea pomuşoare este de aproximativ 22°C și umiditatea relativă de 60%, totuși, în practică, temperatura aerului în câmp deschis variază de la 15 la 30°C, iar umiditatea aerului între 20% și 100%. În plus, pentru a obține o recoltă de înaltă calitate, plantaţia trebuie protejată de efectele vântului, ploii și luminii directe a soarelui. Este clar că, crearea acestor condiții e posibilă doar în teren protejat. Producerea în sere şi tuneluri permite, de asemenea, obținerea unui randament mai ridicat de calitate superioară și mai uniform, cu un cost prognozat.

Astfel, în Anglia și Italia 70% din recolta totală de căpșune este crescută în sere, în Franța 68% și aproximativ 50% în Olanda. În Germania, această tendință se dezvoltă, deși nu la fel de rapid ca în țările învecinate. Principalul motiv este costul mai mare. De exemplu, în Germania, costul de construcție a tunelurilor înalte ajunge la 50 mii euro/ha. Instalarea rafturilor în acestea necesită suplimentar încă 250 de mii de euro/ha. Construcția unei sere moderne costă 1,3 milioane euro/ha.

Creșterea în tuneluri înalte şi sere permite prelungirea perioadei de recoltare și obținerea roadei mai devreme sau mai târziu, comparativ cu terenul deschis. Costul căpșunelor produse pe teren deschis în Germania atinge 0,20 euro/kg, iar cultivarea în tuneluri 0,40 euro/kg sau 0,60 euro/kg dacă se utilizează rafturile înalte.

Producerea căpșunilor în sere este mai scumpă – 1,20 euro/kg. Costurile înalte sunt generate de salariile mari ale lucrătorilor de minim 8,84 euro/oră. După acest indicator, Germania este pe locul 4 în lume după Australia, Luxemburg și Franța. În țările vecine, salariile sunt mult mai mici, în Ucraina, potrivit datelor oficiale 0,74 euro/oră, în Brazilia 1,24 euro/oră și în Polonia 2,85 euro/oră. În Germania, ponderea salariilor din costul căpșunelor atinge 45-55%.

Recuperarea investițiilor depinde, în mare măsură, de prețurile reale a producţiei și variază considerabil de-a lungul anilor. De exemplu, în acest an, din cauza temperaturii ridicate, recolta de căpșuni a fost mai mică, perioada de recoltare a fost mai scurtă şi prețul de vânzare a fost, de asemenea, mai mic. Astfel, pentru a fi siguri de calitatea şi cantitatea roadei, producătorii de căpşune trec activ la producerea căpşunelor în sere.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›