‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii ucraineni de mere refuză să exporte

Producătorii ucraineni de mere refuză să exporte

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile medii pentru mere în Ucraina la mijlocul lunii ianuarie 2020 rămân la nivelul de 11-12 grivne/kg. Prețurile nu scad de la începutul lunii noiembrie 2019. Totodată, acestea sunt de 1,5-2 ori mai mari decât anul trecut, potrivit Asociației producătorilor fructe și legume din Ucraina, scrie Agroportal.ua.

„În primul rând, creșterea prețurilor a fost determinată de o reducere semnificativă a producției în Ucraina, care, conform estimărilor preliminare, a scăzut cu mai mult de 20%. În plus, un număr mare de mere de calitate proastă au fost recoltate în acest sezon, iar până la sfârșitul lui 2019, producătorii ucraineni au vândut, în special, merele ce au fost afectate de grindină și rapăn. În același timp, fructele de calitate au fost depozitate, iar potrivit operatorilor pieței acestea vor fi vândute în perioada februarie-martie”, a spus Katerina Zvereva, director pentru dezvoltare a Asociației producătorilor de fructe și legume din Ucraina.

O scădere semnificativă a producției și prețurile destul de ridicate pentru mere pe piața internă nu au putut să nu afecteze exportul. Astfel, în primele 5 luni ale sezonului (iulie – noiembrie), Ucraina a exportat 8,8 mii tone de mere, adică cu 4,8 mii tone mai puțin decât în sezonul precedent. Cu toate acestea, principalul motiv al declinului exporturilor nu este scăderea producției de mere în Ucraina și nici calitatea mai rea, ci refuzul producătorilor de a exporta.

„În acest sezon, importatori din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est au dorit să importe mere ucrainene. Cu toate acestea, producătorii autohtoni nu au dorit să exporte, argumentându-și poziția cu prețuri destul de mari pe piața internă. Este posibil ca în câțiva ani sau chiar în sezonul următor să se repete situația sezonului 2018/2019, când producătorii au refuzat să recolteze din cauza prețurilor scăzute pe piața internă. Și atunci problema exportului va fi mai actuală ca niciodată. Cu toate acestea, producătorii de mere din Serbia și Moldova majorează exporturile și caută noi piețe, ba chiar sunt capabili să câștige poziția pe acele piețe unde Ucraina ar avea succes”, a declarat directorul executiv a a Asociației Semyon Kramarenko.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›