‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii agricoli ruși propun introducerea cotelor sezoniere la importul de fructe și legume

Producătorii agricoli ruși propun introducerea cotelor sezoniere la importul de fructe și legume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uniunea naţională a producătorilor de fructe şi legume din Rusia a lansat iniţiativa de a elabora măsuri de protejare a pieței împotriva concurenței neloiale din partea producătorilor străini.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul Uniunii, printre aceste măsuri se numără „introducerea treptată a cotelor sezoniere la importul anumitor tipuri de produse (cum ar fi mere) și majorarea taxelor de import”.

Potrivit președintelui organizației, Anatolii Kuţenko, introducerea cotelor „va reduce oferta sezonieră excesivă de mere de import pentru ca în perioada ofertei masive de producție autohtonă (septembrie-martie), volumul completării lunare a pieței cu mere ruseşti și de import a fost la nivelul de 60-40%”.

„Trebuie să folosim mecanismul cotei tarifare și să importăm mere în Rusia în baza prognozelor privind balanţa ofertei și cererii producătorilor autohtoni. Acest lucru va reduce oferta sezonieră excesivă de fructe importate și va crea condiții economice pentru substituirea importurilor. Prima jumătate a noului an calendaristic este perioada în care trebuie să ne apăram interesele, căci fără aceasta nu putem ține piața pentru noi”, a subliniat el.

‹ adv ›

Potrivit Uniunii, în condiții ideale, deja către anul 2023, producția internă de mere va putea înlocui importurile.

„Pentru o funcționare optimă a pieței merelor, este necesar ca importurile să fie reduse cu 130-150 mii tone pe an. Acest lucru va oferi posibilitatea de a forma prețul pe piață și de a recupera cheltuielile suportate de pomicultori”, spune Kuţenko.

Piața rusă este cea mai importantă pentru vânzarea merelor moldovenești. În 2018, au fost recoltate peste 600 mii de tone. Exporturile au constituit circa 250 mii tone, în special în Federația Rusă. La începutul lunii martie, în frigiderele din Moldova se mai aflau aproximativ 100 mii tone de mere.

Potrivit datelor prezentate de Kuţenko, în anul 2018, importul de mere în Federația Rusă a constituit aproximativ 850 mii tone, fiind cu 130 mii tone mai mult decât în anul precedent. Importul de mere din Moldova a însumat 246 mii tone (29%). În comparație cu anul 2015, Republica Moldova şi-a sporit livrările de mere în Rusia aproape de cinci ori. Producţia sa este una dintre cele mai ieftine. În medie, anul trecut, merele moldovenești au fost cumpărate la preţul de 27,2 ruble per kilogram. Pentru comparație, China, care este al doilea mare furnizor de mere în Rusia (129 mii tone, 15%), a livrat producţia la preţul de 41,6 ruble/kg, Serbia (locul trei cu 125 mii tone) – la 53,6 ruble/kg.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›