Cota energiei electrice produsă din surse regenerabile a ajuns în 2020, la circa 10% din producția internă (fără Centrala de la Cuciurgan), arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Potrivit raportului de activitate al ANRE, în 2020 energia electrică totală generată de instalațiile ce utilizează surse regenerabile, deținătorii cărora beneficiază de schema de sprijin, exceptând Nodul Hidroenergetic Costești și producătorii care comercializează energia la prețuri nereglementate, a constituit 81,4 milioane kWh, ceea ce reprezintă o creștere de circa 20,6% față de anul 2019, transmite Mold-street.
Cel mai mult a crescut producția de energie solară
Din totalul acesteia, pentru 50,7 milioane kWh de energie electrică au fost eliberate garanții de origine de către furnizorul central SA Energocom.
Cel mai mult a crescut producția de energie solară – de 2,3, dar și cea din surse eoliene – cu 35,6%.
Din cantitatea totală de energie electrică generată din surse regenerabile, cea mai mare pondere o deține cea generată utilizând potențialul eolian (61,6%), urmată de cea produsă din biogaz (34,2%), energia electrică produsă din instalații solare (4%).
Cel mai mare producător – Sudzucker Moldova
Cea mai mare cantitate de energie electrică livrată de o singură instalație ce utilizează energie din SER provine, ca și în cazul anilor precedenți, de la centrala electrică ce aparține companiei Sudzucker Moldova cu o capacitate instalată de 3,6 MW, aceasta generând în anul 2020 – 17 milioane kWh.
Conform datelor existente, puterea totală instalată a capacităților de generare din SER în anul 2020 a fost de 54,7 MW.
ANRE susține că în urma aprobării în februarie 2020 a prețurilor plafon și tarifelor fixe pentru energia electrică produsă din surse regenerabile prin intermediul tehnologiilor eligibile, au fost create toate premisele necesare pentru inițierea procesul de confirmare a statutului de producător eligibil.
În cadrul cadrul activității date, au fost examinate 65 de solicitări de confirmare a statutului de producător eligibil, în rezultat fiind confirmat statutul de producător eligibil pentru 27 de producători, inclusiv 6 instalații eoliene, 20 – fotovoltaice și o instalație pe biogaz.
Totodată, 15 cereri au fost respinse, 4 – retrase și 19 – restituite din cauza atingerii cotelor maxime stabilite de Guvern.
Puterea sumară a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, deținută sau care urmează să fie deținută de cei 27 de agenți economici, cărora le-a fost confirmat statutul de producător eligibil pe parcursul anului 2020, constituie 35,6 MW.
Dependența de Cuciurgan se menține
Datele ANRE relevă că în 2020 producția internă a ajuns la 851 milioane kWh, din care 621 milioane kWh – Termoelectrica, 100,5 milioane kWh – CET-Nord, 46,7 milioane kWh – NHE Costești, iar restul din surse regenerabile.
Producția internă a asigurat doar doar 19,9% din necesar.
Situația descrisă denotă elocvent o stare de vulnerabilitate sporită a sectorului electroenergetic național persistentă pe parcursul întregii perioade de timp monitorizate, susțin specialiștii ANRE.
Comentarii