Producţia de vin a Franţei ar arma să atingă 46,1 milioane hectolitri în acest an, în creştere cu 25% comparativ cu cea catastrofală din 2017, a anunţat Ministerul Agriculturii, transmite AFP, citat de Agerpres.
Chiar dacă mana viţei de vie a provocat unele pierderi, „canicula nu pare să fi afectat potenţialul de producţie” a informat într-un comunicat direcţia de statistică din Ministerul francez al Agriculturii, Agreste, care mizează pe o revenire a producţiei de vin la un nivel normal după un an 2017 afectat de un val de îngheţ.
Mana viţei de vie, un parazit a cărui propagare a fost favorizată în toate regiunile viticole franceze de vremea ploioasă din primăvară, a fost „deosebit de virulentă în bazinul atlantic şi mai ales în Mediterana unde a antrenat pierderi de recolte” în bazinele de producţie Languedoc-Roussillon, Corsica şi sud-est, a indicat Agreste. În schimb, canicula care a lovit Franţa a încetinit progresia manei şi a dus la o maturare timpurie, în special în bazinele Bourgogne, Beaujolais, Alsacia şi Champagne. În aceasta din urmă producţia viticolă a depăşit cu mult media din ultimii ani (creştere de 39%).
Experţii aşteaptă totuşi sfârşitul perioadei de maturare a structurilor pentru a evalua mai precis pierderile provocate de mana viţei de vie.
În 2017, Franţa a înregistrat cea mai mică producţie de vin din ultimii 60 de ani, respectiv 36,9 milioane hectolitri, echivalentul a aproximativ 4,9 miliarde sticle, după ce gerul din primăvară a afectat viile din regiunea Bordeaux iar furtunile din vară au afectat strugurii din regiunea Champagne. Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei şi în mod normal Franţa şi Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin.
Comentarii