Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi unul dintre motive. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, astfel aceasta a atins cel mai scăzut nivel din 1962, notează radiomoldova.md.
Anul trecut mai mulți factori au influențat reducerea cantităților de vin la nivel mondial, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.
În același timp, Adrian Digolean a mai spus că recolta de struguri din țara noastră a fost mai mică anul trecut cu 6 la sută decât în 2022, respectiv, și cantitatea de vin a scăzut.
În 2023, producția de vin din Uniunea Europeană s-a micșorat cu 10 la sută, a doua cea mai scăzută de la începutul secolului.
În unele țări, o primăvară ploioasă a dus la inundații, deteriorarea viței de vie și a podgoriilor. Alte țări, în special cele din sudul Europei, au fost afectate de seceta severă în curs de desfășurare.
Italia a fost una dintre țările producătoare de vin care au avut de suferit cel mai mult, deoarece productivitatea a scăzut cu 23%.
Producția de vin a fost afectată de condițiile climatice și în alte țări europene – în Germania aceasta a scăzut cu 3,8%, în Ungaria cu peste două la sută, în Austria cu 6,5%.
În Spania, a atins cel mai mic nivel din 1995, fiind redusă cu peste 20% față de 2022 și cu 25% sub media pe cinci ani.
Comentarii