‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducția de vin în Moldova, în scădere. Principalele motive

Producția de vin în Moldova, în scădere. Principalele motive

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producția globală de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi unul dintre motive. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, astfel aceasta a atins cel mai scăzut nivel din 1962, notează radiomoldova.md.

Anul trecut mai mulți factori au influențat reducerea cantităților de vin la nivel mondial, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.

„Producția globală de vin, după câțiva de ani de stabilitate dintre dintre balanța cererii și ofertei, observăm o creștere îngrijorătoare a stocului de vin. Și chestia asta o observăm în majoritatea țărilor producătoare de vin.

Se atestă un declin la capitolul consumul vinului. Deci în 2017, în lumii se consumau 246 milioane de hectolitri, în 2023, deja 225 milioane de hectolitri.

Același lucru îl observăm și la capitolul producerea vinului, la nivel global. În 2018, producerea a constituat 250 de milioane de hectolitri, deja în 2023, datele statistici ne arată o cifră de 237 milioane de hectolitri la nivel mondial.

Și un lucru foarte important sunt supraferițele globale de viță de vie și aici la fel se atestă o scădere semnificativă”, a declarat Andrian Digolean.

În același timp, Adrian Digolean a mai spus că recolta de struguri din țara noastră a fost mai mică anul trecut cu 6 la sută decât în 2022, respectiv, și cantitatea de vin a scăzut.

„Republica Moldova nu a fost ocolită de aceste tendințe. Din păcate, în Republica Moldova, la un hectar plantat de viță de vie, 5,2 hectare sunt desfrișate.

Deci noi la moment operăm cu o suprafață totală de 120 de mii de hectare de viță de vie, dintre care 66 de mii de hectare sunt soiuri pentru vin, mai avem în jur de 17 mii de hectare de viță de vie pentru strugurii de masa și celelalte cât mai rămân, 20-25 de mii, este vița de vie din gospodăriile casnice.

Printre aceste suprafețe, 1.700 sunt soiuri autohtone și 1.357 sunt soiuri de selecție nouă”, a precizat Andrian Digolean.

‹ adv ›

În 2023, producția de vin din Uniunea Europeană s-a micșorat cu 10 la sută, a doua cea mai scăzută de la începutul secolului.

În unele țări, o primăvară ploioasă a dus la inundații, deteriorarea viței de vie și a podgoriilor. Alte țări, în special cele din sudul Europei, au fost afectate de seceta severă în curs de desfășurare.

Italia a fost una dintre țările producătoare de vin care au avut de suferit cel mai mult, deoarece productivitatea a scăzut cu 23%.

‹ adv ›

Producția de vin a fost afectată de condițiile climatice și în alte țări europene – în Germania aceasta a scăzut cu 3,8%, în Ungaria cu peste două la sută, în Austria cu 6,5%.

În Spania, a atins cel mai mic nivel din 1995, fiind redusă cu peste 20% față de 2022 și cu 25% sub media pe cinci ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›