În 2019, carnea de pasăre va deveni cea mai consumată proteină de origine animală din lume. Afirmația a fost făcută în cadrul Consiliului Internațional al Sectorului Avicol, unde au fost discutate tendințele pe piața mondială a cărnii: în acest an, producția totală de carne de porc din lume va scădea, iar carnea de pasăre va ocupa nișa liberă.
Modificările structurii pieței se datorează pestei porcine africane, ce a acaparat deja 3 continente și 15 țări. Pierderile de producție în 2019 sunt de așteptat să fie de 14% sau chiar mai mult din oferta globală curentă de carne de porc.
„Pierderile de porci din China din cauza pestei vor provoca o schimbare uriașă pe piețele globale de carne, iar câștigători vor fi, în cele din urmă, avicultorii”, a declarat Christina McCracken, analist superior în cadrul Rabobank.
Pesta porcină africană distruge ferme întregi de porcine, în special, în emisfera estică, dar China se află în cea mai dificilă situație, deoarece asigură aproape 50% din producția totală de carne de porc din lume. Boala duce la o mortalitate de 100% a animalelor infectate și, în prezent, nu există vaccinuri.
PPA a fost descoperită pentru prima dată în China, în august 2018, și se extinde acum în Asia de Sud-Est și Vietnam – al cincilea producător mondial de carne de porc. Astfel, în acest an se așteaptă o creștere a prețurilor pentru proteine de origine animalieră, iar China va majora producerea și importul de ouă, carne de vită și de păsări.
Comentarii