Consumul excesiv de carne obținută în urma creșterii intensive și industriale a animalelor este din ce în ce mai recunoscut ca o problemă serioasă. Astfel, peste circa doi ani carnea sintetică ar putea apărea pe piețele UE.
Potrvit datelor prezentate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), sectorul zootehnic generează 14,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, o treime din suprafața însămânțată din lume este utilizată pentru a produce miliarde de tone de furaje necesare animalelor, scrie Euractiv.com.
S-au propus diverse soluții pentru a soluționa această problemă. Printre ele se numără și introducerea unei „taxe pentru animale”, care reduce consumul de carne și va duce la evitarea pagubelor climatice cu până la 600 de miliarde de dolari până în 2050. Treptat, ideea producerii cărnii sintetice în laborator devine o alternativă din ce în ce mai apreciată.
Carnea cultivată, cunoscută și sub denumirea de carne sintetică, artificială sau carne in-vitro, este un produs obținut prin colectarea celulelor musculare de origine animală. Celulele sunt plasate într-un bioreactor și asigurate cu proteine pentru creșterea țesuturilor.
În ultimii ani, o serie de startup-uri din toată Europa au primit investiții în această tehnologie. De exemplu, Meatable a strâns 9 milioane de euro, ceea ce va permite companiei să organizeze în vara acestui ani degustația primului său prototip de carne de porc obținut în laborator.
Mosa Meat, compania care a obținut primul burger în laborator din lume, spune că intenționează să lanseze pe piața UE primele astfel de produse în prima jumătate a anului 2022.
Chris Bryant, directorul pentru științe sociale în cadrul Organizației pentru Agricultură Celulară, consideră că în anul 2022 carnea cultivată ar putea apărea pe piața din UE. Scopul organizației în care lucrează Bryant este acela de a accelera comercializarea produselor obținute prin cultivarea celulelor, inclusiv carnea sintetică.
FOTO: stravaganzastravaganza.blogspot.com
Comentarii