Ultima prognoză FAO privind producția globală de cereale în 2024 a fost ușor revizuită în scădere față de luna precedentă și rămâne la puțin sub 2.841 milioane de tone, cu 0,6% mai mică decât în anul anterior.
Această revizuire în scădere este determinată în principal de o reducere semnificativă a estimărilor pentru porumbul din Statele Unite ale Americii, unde stresul hidric din finalul sezonului a afectat randamentele mai mult decât se anticipase.
Parțial compensând acest declin, estimările de producție pentru China (continentală) și Uniunea Europeană au fost revizuite în creștere.
De asemenea, prognozele globale pentru orz și grâu au fost reduse ușor, pe baza celor mai recente date din Australia și Uniunea Europeană, care indică recolte mai mici decât se prevăzuse anterior.
Perspective pentru culturile din 2025
Perioada principală de semănat a grâului de toamnă în țările din emisfera nordică s-a încheiat în luna ianuarie. În Uniunea Europeană, primele estimări indică o creștere a suprafețelor cultivate, în special pentru grâul moale, cu cea mai mare expansiune înregistrată în Franța și Germania.
Condițiile meteorologice au fost, în general, favorabile în lunile precedente și, deși sunt anticipate condiții mai uscate decât media în februarie, randamentele grâului sunt așteptate să se îmbunătățească în 2025, consolidând perspectivele de redresare a producției.
În Regatul Unit, suprafața cultivată cu grâu de toamnă este de așteptat să se redreseze după ce condițiile dificile de plantare de anul trecut au limitat suprafața cultivată.
În Federația Rusă, condițiile meteorologice mai puțin favorabile au dus la o reducere a suprafețelor semănate, iar temperaturile neobișnuit de ridicate la începutul anului 2025 au subțiat stratul de zăpadă, sporind riscul de pierderi prin îngheț, ceea ce ar putea duce la o ușoară scădere a producției.
În India, prețurile avantajoase și condițiile meteorologice favorabile susțin o perspectivă general pozitivă pentru producția de grâu din 2025.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În țările din emisfera sudică producătoare de cereale secundare, recoltarea culturilor din 2025 este așteptată să înceapă în al doilea trimestru al anului.
În Argentina, suprafața cultivată cu porumb este estimată să scadă față de anul precedent, reflectând îngrijorările fermierilor cu privire la impactul bolii stunt, transmisă de cicade, care a afectat producția în 2024.
Cu toate acestea, în condițiile unor prognoze meteorologice favorabile pentru următoarele două luni, perspectivele de randament rămân, în general, pozitive.
În Brazilia, prețurile mai ferme la porumb ar putea încuraja o ușoară creștere a suprafețelor cultivate față de așteptările inițiale, iar randamentele sunt estimate să crească față de anul precedent.
Cu toate acestea, există încă îngrijorări cu privire la întârzierea semănatului culturii de soia, care ar putea amâna și semănatul culturii principale de porumb safrinha.
În Africa de Sud, prețurile record la porumb au determinat o creștere a suprafețelor cultivate. Condițiile meteorologice s-au îmbunătățit după precipitațiile inegale din ultimul trimestru al anului 2024, iar perspectivele de randament rămân de la medii la peste medie.
FAO: Utilizarea cerealelor la nivel mondial
Utilizarea cerealelor la nivel global în 2024/25 este prognozată să crească cu 0,9% (24,5 milioane de tone) față de nivelul din 2023/24, ajungând la 2.869 milioane de tone, în creștere cu 9,8 milioane de tone față de raportul din decembrie.
Creșterea este determinată în principal de o revizuire în creștere cu 8,4 milioane de tone a utilizării cerealelor secundare, în special a porumbului destinat furajării, ceea ce duce prognoza la 1.535 milioane de tone, cu 1,0% (14,7 milioane de tone) peste nivelul din 2023/24.
În schimb, prognoza privind utilizarea globală a grâului pentru 2024/25 este estimată la 797,2 milioane de tone, cu o creștere marginală de 0,8 milioane de tone față de raportul din decembrie, menținându-se aproape de nivelul sezonului anterior, creșterea consumului alimentar compensând scăderea utilizării furajere a grâului.
Utilizarea mondială a orezului este prognozată să se extindă cu 1,9% în 2024/25, atingând un nou record de 537,2 milioane de tone, cu 500.000 de tone mai mult decât estimările din decembrie, datorită revizuirilor în creștere pentru mai multe țări africane, care au compensat perspectivele mai slabe pentru utilizarea internă în India.
Stocurile mondiale de cereale
Prognoza FAO privind stocurile mondiale de cereale la sfârșitul sezonului 2025 a fost revizuită în jos cu 7,8 milioane de tone, indicând acum o scădere de 2,2% (19,3 milioane de tone) față de nivelurile de deschidere, ajungând la 866,6 milioane de tone.
În ciuda acestui declin, raportul global dintre stocuri și utilizare a cerealelor în 2024/25 este estimat să rămână la un nivel confortabil de 29,8%, deși în scădere față de 30,9% în 2023/24.
Stocurile totale de cereale secundare au fost reduse cu 6,1 milioane de tone, ajungând la 354,2 milioane de tone, ceea ce indică o scădere de 3,8% (14,1 milioane de tone) față de nivelurile de deschidere.
Această revizuire este determinată în mare parte de o reducere abruptă (10,1 milioane de tone, 20,5%) a stocurilor de porumb din Statele Unite, ca urmare a unei producții mai mici și a unor perspective mai mari pentru exporturi.
Comerțul mondial cu cereale
Estimarea FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2024/25 rămâne aproape neschimbată față de prognoza anterioară, la 483,5 milioane de tone, indicând o contracție de 5,6% (28,7 milioane de tone) față de nivelul din 2023/24.
Comerțul global cu cereale secundare în 2024/25 (iulie/iunie) este estimat la 227,7 milioane de tone, în scădere cu 6,8% (16,5 milioane de tone) față de 2023/24, pe fondul unei cereri mai slabe din partea Chinei pentru orz și porumb.
În schimb, comerțul internațional cu orez este prognozat să atingă 59,1 milioane de tone în 2025, cu 3,5 milioane de tone peste estimările din decembrie, India fiind principalul motor al expansiunii exporturilor.
Comentarii