Comisia Europeană a prognozat că producția de grâu a UE își va reveni în sezonul următor, după ce a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, însă stocurile vor continua să scadă.
În primele sale estimări pentru sezonul 2025/26, care începe în iulie, Comisia estimează o producție utilizabilă de grâu moale în UE de 126,5 milioane de tone metrice, în creștere cu 13% față de cele 111,8 milioane de tone prognozate pentru sezonul 2024/25.
Și alți analiști anticipează o redresare a producției, având în vedere condițiile îmbunătățite față de anul trecut, când ploile abundente au perturbat semănatul și au afectat dezvoltarea culturilor.
În același timp, importurile europene de grâu moale sunt prognozate să scadă la 3 milioane de tone, față de 7 milioane de tone estimate pentru acest sezon.
Comisia precizează într-o notă că, deocamdată, presupune revenirea la sistemul de cote aplicat înainte de conflict în acordurile comerciale cu Ucraina, după expirarea actualelor acorduri de liber schimb, la 5 iunie.
Prognoze pentru principalele culturi
Pe partea de cerere, exporturile de grâu moale ale UE sunt estimate la 29,8 milioane de tone, față de 25 milioane de tone preconizate pentru sezonul 2024/25.
Acest lucru contribuie la prognoza Comisiei privind scăderea stocurilor de grâu moale la 7,3 milioane de tone la finalul sezonului 2025/26, comparativ cu 9,4 milioane de tone așteptate la sfârșitul acestui sezon.
Comisia prognozează, de asemenea, o creștere cu 5% a producției utilizabile de orz, până la 51,7 milioane de tone, și o majorare cu aproape 10% a producției de porumb, până la 65 milioane de tone.
Importurile de porumb ale UE, unele dintre cele mai mari la nivel global, sunt prognozate să scadă la 18,3 milioane de tone, față de 19,5 milioane de tone estimate pentru sezonul 2024/25.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În ceea ce privește oleaginoasele, producția de rapiță a UE este prognozată să crească de la 16,9 milioane de tone la 19 milioane de tone.
Un martie blând și uscat a permis fermierilor din multe țări europene să înceapă devreme semănatul cerealelor de primăvară, deși lipsa continuă de precipitații din aprilie ar putea afecta recolta, avertizează analiștii.
Suprafața totală semănată cu cereale de primăvară în Uniunea Europeană este așteptată să scadă în acest an, pe fondul refacerii culturilor de toamnă în vestul Europei, după sezonul precedent afectat de ploi, și al renunțării fermierilor din sud-estul Europei la porumb din cauza secetei.
„Per ansamblu, vremea uscată din Europa este destul de favorabilă”, a declarat Maxence Devillers, analist Argus. „Semănatul decurge bine. Culturile de primăvară vor avea nevoie de ploi pentru a porni în vegetație, dar încă este devreme.”
Precipitațiile reduse reprezintă un risc mai mare pentru culturile de toamnă, care sunt mai avansate în dezvoltare, deși serviciul de monitorizare a culturilor al UE a precizat că, în prezent, acestea se află într-o stare bună.
Franța – prognoze optimiste
Seceta a fost, de altfel, bine primită în Franța, unde unele regiuni au suportat aceleași ploi persistente care au compromis recolta de grâu de anul trecut.
Fermierii francezi au finalizat semănatul orzului de primăvară și ar putea începe plantarea porumbului săptămâna viitoare, a adăugat Devillers.
Lipsa ploilor, combinată cu vânturile care au uscat stratul superior al solului, a reprezentat o problemă în nordul Franței, însă ploile abundente de la sfârșitul săptămânii trecute ar trebui să ajute culturile, a declarat un comerciant francez.
În Germania, lucrările în câmp au fost intense
„Consider că condițiile pentru semănatul de primăvară în Germania au fost excelente și s-au făcut progrese bune”, a spus un analist german specializat în piața cerealelor.
Acesta a adăugat că suprafața cultivată cu cereale de primăvară în Germania ar urma să scadă, întrucât condițiile favorabile din toamnă și iarna blândă au redus nevoia de a reînsămânța culturile afectate.
În Polonia, semănatul de primăvară decurge într-un ritm normal, deși lipsa precipitațiilor provoacă îngrijorare, a declarat Wojtek Sabaranski, reprezentant al companiei de cercetare Sparks Polska.
Spre deosebire de alte țări din UE, fermierii polonezi sunt așteptați să mențină o suprafață similară cu anii anteriori pentru cultura de porumb, estimându-se că vor depăși pragul de 1,2 milioane de hectare pentru al treilea an consecutiv.
În nordul Europei, vremea blândă a favorizat, de asemenea, semănatul în Scandinavia.
„Vremea din Suedia și Danemarca a fost favorabilă, în Suedia fiind deja semănate aproximativ 90% din suprafețele destinate grâului și orzului de primăvară”, a declarat un analist suedez, adăugând că suprafața cultivată în Suedia va rămâne stabilă, iar perspectivele pentru recoltă sunt bune.
În schimb, în Spania, ploile abundente ar putea întârzia semănatul culturilor de primăvară, deși culturile de toamnă se mențin în general în stare bună, potrivit raportului de monitorizare a culturilor al UE.
Comentarii