Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHM) a lansat o versiune optimizată a www.meteo.md, care va oferi prognoze meteo mai exacte, de calitate și în conformitate cu standardele europene.
Pagina web a fost actualizată și modernizată pe trei componente: design, conținut și funcționalitate, care au fost aliniate la cerințele EUMETNET – asociația care include 31 de servicii meteorologice naționale din Europa. Astfel, date precise vor fi disponibile în timp real, iar navigarea va fi înțelesul utilizatorilor.
Sistemul EUMETNET presupune alerte timpurii, care avertizează în timp util oamenii despre condițiile severe de mediu și oferă recomandări utile de comportament.
Astfel, www.meteo.md va oferi publicului larg un sistem de informații grafice asupra pericolelor meteorologice potențiale și nivelului de vigilență, pentru domeniul geografic european.
„Avem o harta interactivă pe prima pagină, mult mai accesibilă și ușor de înțeles. Acum există și o rubrică cu Meteoalarm, care oferă sfaturi despre vremea excepțională. Întreg site-ul, inclusiv design-ul și structura, sunt mult mai accesibile”, a subliniat Dan Titov, Centrul Cercetare și GIS, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Aceasta va îmbunătăți furnizarea serviciilor hidrometeorologice și cu privire la calitatea componentelor mediului, totodată va asigura calitatea datelor, inclusiv în regim on-line
„După cum știm, Moldova a fost lovită de ninsori abundente în aprilie anul trecut, de aceea sunt recunoscător pentru participarea la acest eveniment și că țările noastre au un interes comun pentru combaterea schimbărilor climatice. Și sunt fericit că Agenția pentru Dezvoltare a Austriei a contribuit la acest parteneriat de succes”, a declarat Alexander Karner, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Agenției pentru Dezoltare a Austriei.
Noua versiune www.meteo.md mizează pe o bază de date modernă, bazată pe open source, fiind integrată cu www.meteoalarm.eu. Totodată, datele sunt prezentate interactiv și vizualizate grafic, sub formă de tabele sau hărți. Seturile de date vor acoperi: rețeaua națională meteorologică, hidrologică și calitatea componentelor mediului. De asemenea, portalul oferă opțiuni de creare a buletinelor informative, alertelor, rapoartelor, certificatelor, extraselor din formulare predefinite.
Reconstrucția completă și modernizarea www.meteo.md a avut loc în parteneriat cu Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică din Austria în cadrul Proiectului „Suport la procesul național de planificare a adaptării la schimbările climatice”, implementat cu suportul Agenției pentru Dezvoltare a Austriei și finanțat de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Oficiul Schimbarea Climei.
Comentarii