‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoze optimiste pentru recolta de grâu în Moldova. Prețurile de comercializare nu acoperă cheltuielile

Prognoze optimiste pentru recolta de grâu în Moldova. Prețurile de comercializare nu acoperă cheltuielile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova va recolta, în acest an, de două ori mai multe grâne decât avem nevoie pentru asigurarea securității alimentare. Este vorba de 1,2 milioane tone de grâu, iar proporția cerealelor alimentare și a celor furajere este de 50 la 50, arată ultimele estimări al ministerului Agriculturii, scrie tv8.md.

Este un an bun pentru cei care planifică să cumpere pâine, dar nu și pentru producători. Potrivit fermierilor, prețul grânelor nu le acoperă nici măcar investițiile.

„Secerișul este în toi. În acest an au fost semănate în total peste 350 de mii de hectare, iar până în prezent 70 la sută din suprafețe au fost deja recoltate. Potrivit Ministerului Agriculturii, roada din acest an este mult mai bună decât anul trecut și se așteaptă o recoltă medie de 3,7 tone de grâu și 4,7 tone de orz la hectar”.

Agricultorul Ștefan Vlas din Sărata-Galbenă, raionul Hâncești, a semănat toamna trecută peste 750 de hectare de grâu. Se laudă că va umple hambarele, întrucât adună de pe fiecare hectar în medie câte 3,5 tone, după un an în care nu a recoltat decât două tone la hectar. Diferența este în calitate.

„Mizăm pe ceea că în jur de 200 de hectare va fi grâu alimentar, în rest va fi grâu furajer. Calitatea este mai inferioară, mai slabă, o să comercializăm ca grâu furajer. Este mai mic în bob, este suplu, mai uscățel așa, deoarece perioada de vegetație a fost secetoasă, a fost afectat de stres hidric”.

‹ adv ›

Deși este mulțumit de recoltă, fermierul s-a resemnat deja cu ideea că nu-și va acoperi cheltuielile. Dacă anul trecut, în plin sezon de recoltare, un kilogram de grâu costa între patru lei și 50 de bani și cinci lei, atunci în acest an prețul mediu este de doar doi lei și 50 de bani.

„Dădeam trei kilograme, trei jumătate de cereale, anul asta trebuie să dăm aproape zece kilograme ca să procurăm un litru de motorină, vă dați seama în ce decalaj suntem. Dacă ar fi prețurile cel puțin la nivelul anului trecut poate am ieși nu cu venituri, dar măcar la zero, cheltuieli și venituri”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în acest an producția totală de grâu va fi cu aproape 400 de mii de tone mai mare decât anul trecut. 50 la sută din recolta totală va fi grâu alimentar, iar cealaltă jumătate – furajer. Anii trecuți proporția era de 60 la 40, în favoarea grâului alimentar.

„S-ar putea de vorbit chiar peste un milion 300 de mii, dar până când ne oprim la un volum de un milion 200 de mii tone, ceea ce ar asigura pe deplin securitatea alimentară a țării. Sunt diferite productivități, cei care nu au administrat îngrășăminte pot obține patru și peste patru tone la hectar în mediu, cei care au administrat îngrășăminte, care duc un asolament corespunzător înregistrează și peste șapte tone la hectar”.

Ministerul Agriculturii recunoaște că prețul cerealelor este unul derizoriu în comparație cu investițiile majore făcute de fermieri. Cheltuielile făcute la un hectar depășesc 10-12 mii de lei, iar în unele cazuri depășesc și 15 mii de lei.

„Probabil aici este jocul traderilor mari, probabil aici este vorba de producția de cereale din Ucraina care este ieftină, este multă, plus producția de cereale din Federația Rusă, care iarăși este ieftină și multă și trebuie să vină pe o piață oarecare, iar cumpărătorii de cereale sunt aceeași și ei în primul rându au avut provizii de cereale făcute de anul trecut cu preț ieftin din Ucraina, iar anul acesta nu prea sunt tentați de a face achiziții”.

‹ adv ›

În prezent, la bursele internaționale o tonă de grâu costă în medie 230 de euro, anul trecut prețurile depășeau 300 de euro.

Pentru a asigura securitatea alimentară a țării, Moldova are nevoie de aproximativ 320 de mii de tone de grâu alimentar și un volum similar pentru hrana animalelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›