‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrognoze sumbre - prețul laptelui va crește în urma secetei și lipsei de furaje

Prognoze sumbre – prețul laptelui va crește în urma secetei și lipsei de furaje

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lipsa precipitațiilor și seceta s-a răsfrânt negativ asupra culturilor agricole, favorizând recolta proastă din acest an. Reacția în lanț generată de acest fenomen va contribui la creșterea prețului laptelui, odată ce calitatea și cantitatea furajelor lasă de dorit, susține președinta Asociației Fermierilor și Producătorilor de Lapte, Ana Pancrat.

„Culturile destinate furajelor nu s-au dezvoltat destul de bine, dar toamna se numără bobocii. Vom vedea care este recolta porumbului pentru siloz. Problema furajelor a început anul trecut, când producătorii s-au confruntat exact cu aceeași problemă- seceta, grindina și ploile torențiale care au înecat culturile, respectiv am înaintat foarte multe apeluri pentru a fi auziți, dar, cu părere de rău, noi nu suntem un sector de interes, de aceea ne-au ignorat. Anul acesta o altă problemă o constituie și grâul, care a fost compromis în urma secetei. Folosim și grâul pentru ajustarea rației la un indicator de calitate”.

Lidera fermierilor și producătorilor de lapte consideră că, în acest an, în funcție de teritoriul unde au fost cultivate culturi pentru nutrețuri, per total, cantitativ recolta acestora s-a diminuat cu circa 40-50%.

„Avem nevoie de furaje nu doar în cantități mari, dar și calitative. Pentru prima coasă, la lucernă, dacă într-un an normal, la sfârșitul lunii aprilie producătorii de lapte erau în toiul recoltei pentru fân, anul acesta prima coasă a fost realizată abia la sfârșit de iunie, într-o cantitate foarte mică. Dacă în mod normal, de pe un hectar se strângea 100-200 de baloți mici de 35 de kilograme, acum s-au strâns 30-35 de baloți. Dacă ne referim la baloții mari de pe 47 de hectare s-au format doar 5 baloți”.

Producătorii de lapte din gospodăriile casnice, potrivit Anei Pancrat, pe lângă seceta care a afectat pășunele, au mai avut de suferit și de pe urma creditelor pe care le-au solicitat pentru procurarea de furaje de întreținere.

‹ adv ›

Aceasta prognozează că prețul laptelui va crește pe fondul faptului că producătorii de grâu sunt tentați să-l vândă pentru panificație și nu ca sursă furajeră. De asemenea, producătorii de cereale, obișnuiesc să depoziteze recolta în hambare și să aștepte să vadă ce dictează piața. Plus la acestea, cerealele din grupa întâi au fost grav afectate de secetă, iar recolta este una sub așteptări.

„Costul laptelui din anul curent va crește cu 30-40% față anului precedent. Ulterior vom face o întrunire cu procesatorii și vom analiza situația ca să vedem cum am putea s-o schimbăm în așa fel, încât producătorii să nu se dezică de această activitate. Laptele este un produs social și este nevoie ca mai departe să ne dezvoltăm și să aprovizionăm cu materie primă lanțul valoric”.

Cursul negativ al prognozelor producției și prețului laptelui îl susține și Maria Acbas, producătoare și procesatoare din Tomai, Ceadîr- Lunga.

„Ce ține de baza furajeră, în acest an, situația e foarte dificilă. Pentru prima grupă de cereale am fost nevoiți să arăm terenurile și să le reînsemânțăm, iar pe terenurile unde n-a fost nevoie să facem acest lucru am recolat circa 500 de kilograme per hectar, mai mult am distrus tehnica agricolă. Cât privește a doua grupă de cereale și silozul, porumbul s-a uscat tot. În urma vizitei în câmp am depistat că masa de siloz lipsește. De aceea, toată baza furajeră în acest an vom fi nevoiți s-o procurăm și să dea Dumnezeu să avem de la cine. Mă tem să dau prognoze, dar cred că prețul laptelui va crește cu minim 30%”.

Recoltarea de siloz // Sursa foto: Maria Acbas

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019 faţă de anul precedent în gospodăriile de toate categoriile producţia de creştere a vitelor şi păsărilor (în masă vie) a scăzut cu 5,0%, producţia de lapte de toate tipurile – cu 10,9%.

‹ adv ›

Actualmente, prețul unui litru de lapte de vaci ambalat variază între 9 și 15 lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›